Několik dní trpělivosti udělá z nespavého miminka nočního spáče

19.02.2021 | Děti a rodina

Mnoho rodičů bohužel nevědomky podporuje špatné spánkové návyky, které mohou trvat i dlouhá léta. Pokud už je vašemu miminku více, než půl roku, a stále se několikrát za noc budí, je třeba začít s novým režimem. Existují triky, jak naučit miminko spát za pár dní, vyžaduje to ale trochu trpělivosti.

Převraťte režim

Mnoho miminek chodí spát několikrát za den a z posledního denního spánku se probouzejí právě tehdy, kdy vy byste šli už nejraději spát. Miminka si neuvědomují střídání dne a noci a je tedy na vás, abyste jim tento cyklus nastavili.

Prvním krokem je naučení dítěte, že je ráno a tehdy je čas na vstávání. Přestože jste rádi, že poté, co miminko usnulo ve čtyři ráno po dvou hodinách žvatlání nebo kojení, se budí až těsně před obědem, začněte ho budit dříve. Nenechávejte ho prospat větší část dne a naopak koncentrujte co nejvíc odpočinku na dobu, kdy je tma, tedy noc.

Den první: Naučte ho vnímat světlo

Rozhodně ho přes den neukládejte ke spánku do místnosti, ve které je naprosto zatemníno. Naučte dítě probouzet se do světla, aby pochopilo, že světlo znamená vstávat, kdežto tma znamená, že ještě na vstávání nenadešel čas. Ukažte mu, že části dne se rytmicky střídají.

Den druhý: Rozlište denní a noční svačinky

Pokud se vaše dítě v noci dožaduje krmení, snažte se celý proces urychlit tak, abyste jej zbytečně nestimulovali k aktivitě. Světla nechte ztlumená a na dítě nemluvte. Hned po krmení je uložte zpět do postýlky.

Ve dne naopak na dítě mluvte, zpívejte mu, hrajte si s ním a dávejte mu najevo, že teď je čas být vzhůru.

Den třetí: Zásadní krok

Teď je potřeba se obrnit a setrvat. Nadchází čas ukázat dítěti, že do postýlky ho ukládáme proto, aby spalo, tudíž ho, možná poprvé, budete ukládat ke spánku bdělé. Tento krok je velice důležitý. Připravte se na to, že vaše miminko bude nejspíš reagovat pořádně hlasitým nesouhlasem. Nebojte se však, že mu nějak ubližujete. Jde především o to, abyste se naučili všichni společně odpočívat. Položte dítě do postýlky a po pár minutách ho jděte zkontrolovat, aby vědělo, že jste stále nablízku. Nikdy ho však nevyndávejte, nedávejte mu žádné lahvičky, a pokud možno, tak na něj nemluvte.

Den čtvrtý: Držte se!

Bez ohledu na to, jak dlouhý byl včerejší večer, myslete na to, že jste již v polovině a vydržte. Veškeré uvedené rituály opakujte každý den s tím rozdílem, že tentokrát večerní kontrolu prodloužíte na deset minut. Dítě už si uvědomilo, že pláč příliš ovoce nepřinesl, ale nejspíše to zkusí znovu. Snažte se nezaváhat a vyvarujte se krmení v postýlce a chování, neboť dítě vaši slabost okamžitě zaznamená a přitvrdí.

Den pátý: Možná překvapení

Děti si na nový režim navykají velmi rychle, ačkoli to tak zpočátku vůbec nevypadá. Je tedy možné, že dnes večer ho budete kontrolovat spíše proto, abyste se přesvědčili, že ho nikdo neunesl, přičemž miminko bude dávno spokojeně dřímat. Ve většině případů však přichází chvíle, kdy miminko ani nepláče, ale ani nespí. Je to dobře, protože se ve své postýlce cítí bezpečně a je již přesvědčeno, že jste někde poblíž.

Co se týče nočního krmení, děti mladší čtyř měsíců nárok ještě mají, ale snažte se noční krmení co nejvíce urychlit a nerozptylujte dítě zbytečně. Ostatní, které jsou starší čtyř měsíců a mají přes šest kilo, už se mohou nočních svačinek bez problému vzdát.

Den šestý: Aleluja!

S největší pravděpodobností, pokud jste vše důsledně dodržovali, dnes zažijete první klidnou noc. Neznamená to však, že budete spát od klekání do kokrhání. Pamatujte, že i vynechání jednoho nočního krmení, na které bylo dítě dosud zvyklé, se počítá jako velký úspěch.

Den sedmý: Uspěli jste

Pokud jste to dotáhli až sem a vaše miminko spinká jako andělíček, můžete si gratulovat. Snažte se na režimu zatím nic neměnit a nesnažte se dítě přivyknout nějakým dalším systémům, mohli byste doposud křehký návyk, který si dítě v posledních dnech získalo, poměrně snadno narušit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat