Věci, které byste měli své ratolesti vštípit, abyste si usnadnili život

27.12.2018 | Děti a rodina

Většina maminek vnímá úklid po svých dětech a posluhování jim jako samozřejmost. Dokud jsou malé, je to pochopitelně normální, přesto byste je měli co nejdříve začít učit několik věcí, abyste mohli pohodlně žít a nestresovat se nutnou asistencí.

Vzhůru za kulturou

Tři roky na mateřské nemusí nutně znamenat, že je prosedíte doma na gauči nebo v parku u pískoviště. Berte své dítě na různé kulturní akce, například do divadla, do kina, na výstavy i koncerty. Veďte dítě k tomu, jak se má na takových místech chovat a jděte mu příkladem. Ačkoli se často setkáváte s dětmi, které ze samé nudy na podobných místech pokřikují a ruší, je to většinou tím, že jim podobné akce nic neříkají, neznají je. Čím více budete vaše děti brát za kulturou, tím snáze pochopí, jak se chovat a jistě je budou i bavit.

Dobrou chuť

To samé platí i o návštěvě restaurací. Zajděte si s partnerem na dobré jídlo a dítě vezměte s sebou. Většina restaurací je vybavena jak dětskými židličkami, tak i nabídkou jídel, která jsou pro ně vhodná, tudíž vám v návštěvě restaurace nic nebrání. Naučte dítě správně stolovat, samozřejmě po něm nemůžete chtít, aby nestrkalo ruce do talíře, když je mu rok a půl, ale naučit ho, že v restauraci se nekřičí a papá se tak slušně, jak jen to jde, rozhodně můžete. Nebojte se toho.

Ukliď si to

Pokud dítě zvládne postavit věž z kostek, zvládne také naskládat své hračky zpět do bedny. Neuklízejte po dítěti všechen nepořádek, naučte ho, že poté, co si dohraje, musí hračky uložit zpět na své místo. Může vám také pomáhat v domácnosti. Podávat vyprané prádlo nebo zamést nepořádek na hromádku zvládnou i ti nejmenší.

Musíš šetřit

Už předškolní děti by měly umět znát hodnotu peněz. Ne v pravém slova smyslu, aby věděly, že rohlík stojí dvě koruny a čokoláda třicet, ale aby si uvědomovaly, kde se peníze berou a kolik úsilí za jejich získáním stojí. Že dítě občas škemrá o vysněnou hračku je zcela normální. Vzteklé záchvaty s válením se po zemi a kopáním nohama ale naznačují, že jste někde udělali chybu. Pokud chce dítě něco, co nestojí pár korun, dohodněte se s ním na spolupráci a nechte ho, aby si na hračku našetřilo z peněz, které dostane například za odklízení sněhu nebo za pomoc v domácnosti.

Tři, dva, jedna, spinkej!

Už odmalička dítě navykněte na pravidelný spánkový režim. Je to to nejlepší, co pro něj můžete udělat. Naučí se usínat samo v určitou hodinu a vy máte záruku večerního klidu a ráno odpočatého dítěte. Nepolevujte ani o prázdninách a víkendech a nenabourávejte mu zajetý návyk, zbytečně si tím uškodíte a jemu to nijak neprospěje. Naučte ho, že po večerníčku se jde do postýlky a tím se den uzavírá. Další dobrodružství přijde zase až ráno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat