Hry jsou pro děti nejen spolehlivou zábavou. Procvičí si díky nim mozek a naučí se i prohrávat

17.12.2018 | Děti a rodina

Zdálo by se, že deskové a jiné hry určené pro děti jsou jen způsobem, jak je zabavit a užít si s nimi spoustu legrace. Ale to bychom "deskovky" podcenili. Většina z nich totiž u našich ratolestí rozvíjí paměť, kreativitu nebo logické myšlení. A zapomínat bychom neměli ani na další důležitou věc. Díky hrám se děti naučí, že ne vždy musejí vyhrát. A to je důležitý poznatek do života. Hrou, s níž budete mít u svých potomků nesporný úspěch, je také Dům snů od Blackfire. Přesvědčily se o tom i naše testerky. Přečtěte si jejich hodnocení a recenze!

Prohra není konec světa!

Setkáte-li se u svého dítěte s agresivním chováním souvisejícím s porážkou, vyhněte se hrám způsobující možný konflikt typu „Člověče nezlob se“, kde je velký prostor pro soutěživost. Vhodnou alternativou jsou hry založené na trénování postřehu a paměti, dále hry naučné, tvořivé či vzdělávací. Řada takových her dokáže prostřednictvím vytváření vlastního příběhu rozvíjet představivost, jemnou motoriku a zlepšuje vyjadřovací schopnosti dítěte.


Hra, která v dětech rozvine kreativitu a samostatné myšlení? Takovou je Dům snů od Blackfire, kde se promění v malé architekty.

Pokud hrajete s dítětem deskovou hru, vyhněte se záměrnému nadržování, nechávat své dítě schválně vyhrát nemá pro podnícení jeho schopnosti vypořádat se s prohrou žádný efekt. Naopak je vhodné dítěti vysvětlit, že být poražený není žádná ostuda a že i za prohru se mu dostane uznání a pochvaly, bude-li se při hře chovat férově a čestně.

Dojde-li přece jen během hry k pláči a agresivnímu jednání, je velice důležité dítě neuklidňovat, ale naopak mu dopřát si svou frustraci plně prožít. Žádné emoce není vhodné potlačovat, ať už ty dobré anebo špatné, nejlépe tedy uděláte, necháte-li hněvu volný průchod. Jakmile se dítě opět zklidní, pokuste se o konfliktu otevřeně promluvit: zeptejte se, proč se tolik naštvalo a nebojte se zmínit také své vlastní pocity, například to, že vás jeho chování mrzí a kazí radost ze hry. A u opravdu silně soutěživých jedinců vyzkoušejte nejprve hru v týmu, kde se prohra ve více lidech snáší přece jen o něco lépe.

Malí architekti

Naše testerky společně se svými ratolestmi testovaly hru Dům snů od Blackfire. A jak se jim takové testovací hraní líbilo?

„Testování hry Dům snů od Blackfire bylo velice zábavné a záživné. Děti se opravdu vžily do role architektů a návrhářu, plánovaly si své vysněné domy. Hra zaujala jak 5letého syna tak 7letou neteř a mě také. Hraje se poměrně dlouho, ale hra děti ani trošku nenudila a vydrželi u ní sedět, což je velké plus, protože jsou to malí neposedové. Naopak myslím, že je velmi zaujala, protože si o ní dokázali povídat. Celá rodina milujeme deskové hry, je jich taková spousta, ale některé jsou nezáživné, Dům snů od Blackfire k nim nepatří, mohu doporučit. Je to bezvadná hra, máme ji týden a stihli jsme ji už odzkoušet několikrát, a to i v tuto uspěchanou adventní dobu. Neteři se zalíbila natolik že ji od nás dostane k Vánocům, napsala testerka Beruszka82.

„Desková hra Dům snů od Blackfire má podtitul pro malé i velké, což můžeme potvrdit. Hraní bavilo i mne a hlavně se mi líbilo, co se dozvím od dětí o jejich představě vysněného bydlení. Hra krásně rozvíjí fantazii dětí. Líbí se nám i barevné zpracování. Hra je na delší dobu, takže na zimní večery je ideální. Doporučujeme,“ přidala se testerka gabulka.


Hra Dům snů od Blackfire nadchla nejen naše testerky, ale především jejich dět.
 

„Perfektní hra pro malé i velké, kteří miluji deskovky. Testovala jsem já, holka 5 a 10 let, a kluk 8 let. Každý si v té hře vytvářel svůj dům podle svého a podle věku. 5letá holka hrála na body, postupně pochopila princip hry, kdy může rozšiřovat pokoje, sice později, ale i přesto hraje na body dále. 8letý kluk hrál, aby mu seděly místnosti, aby to nějak vypadalo, velice ho zajímaly karty míchačka, lešení apod. a teprve potom ho zajímaly body. 10letá holka hrála na design, body a strategii. Nejlepší kombinace těchto tří vlastností. Mě hra nadchla, dá se přizpůsobit věku a má mnoho možností hry. Strategie, kombinace pokojů, nástroje, žetony... Po dlouhé době velmi dobrá hra, chválila lucie077.

„Máme osmiletého syna, takže se hra opravdu skvěle hodí. Ač jsem si myslela, že hru moc neuvítá, že bude říkat, že je spíš pro holky, je nadšený a my také. Hra syna velmi bavila a stále ji chce hrát. Sice je na ni potřeba delší čas, ale vůbec nám to nevadilo. Hra má jednoduchá a snadno pochopitelná pravidla, což je velké plus. Doma máme deskové společenské hry moc rádi, proto jsem byla nadšená z testování. Dále se velmi těším na Silvestra, kdy se scházíme se sousedy a že hru vyzkoušíme i jen jako dospěláci. Pokud někdo na hrou uvažuje, určitě ji můžu doporučit, je to ideální dárek k Vánocům,“ uzavřela testerka Werroona.

Hodnocení všech testerek najdete ZDE.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat