Za opakované potraty může také mužovo nekvalitní sperma

Opakované potraty jsou často přičítány na vrub ženě a jejímu špatnému zdraví v reprodukčních orgánech. Ale vědci z Londýnské univerzity zjistili, že ne vždy musí být na vině žena a příčinou opakovaných potratů může být také nekvalitní DNA ve spermii muže.

Molekulární biologové z Londýnské univerzity totiž zjistili, že u žen, které trpí opakovanými potraty, má partner na spermiích dvakrát více vadné DNA. Opakující se potraty tak nemusejí souviset jen s kondicí ženských pohlavních orgánů, ale přispívat k nim mohou, nebo dokonce být hlavní příčinou příliš mnoho vad v genetické informaci spermie.

To je poměrně zásadní objev, protože u muže dochází k poškození DNA ve spermii nejčastěji vlivem životního stylu. A tyto příčiny lze snadno odstranit zdravějším chováním. Dostatkem pohybu, zdravou stravou, kvalitním spánkem, nepřehříváním varlat, nekouřením a omezením konzumace alkoholu.

„Tradičně jsme se domnívali, že za opakující se potraty může spíš partnerka. Je to velmi dobře prostudované téma a známe řadu onemocnění žen, které opakující se potraty vyvolávají,“ uvedla v rozhovoru pro deník The Independent autorka výzkumu doktorka Channa Jayasen z Londýnské univerzity.

Co pomůže spermiím?

Není žádné tajemství, že kvalita spermií poslední dobou klesá, a tak i muži stále častěji bojují s neplodností. Na spermie, respektive jejich zdraví či počet, má vliv řada řada faktorů. Nezdravý životní styl nevyjímaje. Sedavý způsob života a k tomu nevhodná strava dokážou se spermiemi pořádně zamávat. Naštěstí ale existují potraviny, díky nimž mohou muži šance na početí potomka zvýšit. A patří mezi ně i ořechy!

Ty jsou totiž bohaté na omega-3 mastné nenasycené kyseliny, antioxidanty a foláty, jež podporují životnost spermií, zvyšují jejich pohyblivost a také snižují riziko vzniku defektů.

Vědci z Tarragony ve Španělsku provedli experiment. Polovině mužů dávali běžnou západní stravu, polovině k tomu denně přidávali šedesát gramů mandlí, lískových a vlašských ořechů. Na konci čtrnáctitýdenní studie měli muži z druhé skupiny o dvacet procent více spermií, ty byly také hbitější, životaschopnější a méně poškozené.

„Máme stále více důkazů o tom, že zdravý životní styl zahrnující také vyvážený jídelníček, je nezbytný pro plodnost muže,“ uvedl doktor Albert Salas-Huetos z Univerzity Rovira i Virgil v Tarragoně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat