Dvojjazyčná výchova dítěte je skvělá věc, je ale třeba dodržovat pravidla

11.01.2019 | Děti a rodina

Dnes nejsou páry, z nichž každý hovoří jiným jazykem, žádnou výjimkou. Pokud ale do rodiny časem přibude miminko, je na čase zavést určitá pravidla, aby se dvojjazyčná výchova stala skutečně výhodou, nikoli potíží pro vyrůstající dítě. Rodiče se totiž často mylně domnívají, že si dítě osvojí oba jazyky stejně snadno. Tak to ale není.

Každý po svém

Pokud nejste s používáním cizího jazyka na úrovni rodilého mluvčího, zásadně s dítětem hovořte pouze ve své mateřštině. Ideální je, pokud dítě s tatínkem mluví jedním jazykem a s maminkou druhým. Nepleťte dítě přecházením z jedné řeči do druhé, co hůř, gramaticky nesprávné. V případě že se sebevědomý rodič pustí do komunikace v cizí řeči, přičemž ji sám dokonale neovládá, může tím dítěti přivodit zbytečné zmatky a potíže. Dítě se bude lépe orientovat, pokud bude muset s každým z rodičů mluvit jinou řečí, než tehdy, kdy budou rodiče přeskakovat z jednoho jazyka do druhého.

Někdy to trvá déle

Než si dítě navykne, že každý z rodičů používá jiný jazyk, chvilku to potrvá. Není pak žádnou výjimkou, že dítě leckdy začne mluvit později, než jeho vrstevníci. Musí prostě vstřebat všechno dvakrát. Netlačte proto na dítě a nenuťte je opakovat nebo odpovídat. Dejte mu prostor, aby pochopilo, že s každým z rodičů je třeba hovořit jiným jazykem, a stejně tak, aby i ono dokázalo pochopit, co se mu rodič snaží říct.

Důležitá je rovnováha

Velice důležité je i to, aby dítě slyšelo a užívalo oba jazyky zhruba ve stejné míře. Neznamená to, aby dítě mluvilo stejnou dobu s tatínkem i s maminkou, ale aby intenzita obou jazyků probíhala v podobné časové ose v souladu s prostředím, ve kterém se dítě nachází. Například, pokud je tatínek Angličan a maminka Češka, přičemž žijí v naší zemi, je vhodné, aby dítě navštěvovalo školku, ve které bude muset mluvit anglicky. Tím se zajistí rovnováha mezi řečí otce, kdy jeho jazykem bude hovořit s ním a zároveň ve školce a s jazykem matky, kterým hovoří zbytek rodiny i celé její okolí.

Ideální stejnomluva

Nejlepší však je, pokud oba rodiče doma mluví stejnou řečí a dítě se rodný jazyk některého z rodičů učí formou hry v kroužcích, školkách apod. Pro dítě je snazší pochopit, že jsou i jiné možnosti, jak se ve světě domluvit, než když bude zmatené z přeskakování z jednoho jazyka do druhého. Vždy je jednodušší dítě učit postupně a nenásilně, než ho zahltit najednou a chtít po něm, aby všemu rozumělo.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat