Pouhý jediný joint trávy může změnit mozek dospívajících

Marihuana je drogou, kterou dnes zakoušejí velmi často dospívající ještě před dosažením patnáctých narozenin. Většina dosavadních výzkumů přitom hovoří o negativním vlivu užívání THC s ohledem na mozková centra a kognitivní funkce adolescentů. Autoři z Vermontu však tvrdí, že už jediné požití drogy může vyvolat změny v mozku.

Studie srovnala mozek šestačtyřiceti čtrnáctiletých osob z Německa, Anglie a Francie, kteří kouřili trávu jednou nebo dvakrát v životě, s mozkem stejně starých studentů, kteří ji nepožili nikdy.

Překvapivé závěry

Výsledky jsou poněkud paradoxní. Jedinci, kteří už s drogou zkušenost měli, měli více mozkových buněk v centrech zpracování emocí a paměti. Zároveň však předvedli horší výsledky v kognitivních testech a testech inteligence.

Přitom se soudí, že větší hustota – vyšší počet neuronů – v těchto centrech bude mít pozitivní odraz v inteligenci, myšlení a paměti. A navíc většina dosavadních studií poukazuje spíš na opačný vztah konzumace drogy. Tedy že její užívání vede ke snížení hustoty mozku.

Sami autoři netuší, co pozorovaný vztah znamená.

„Konzumace jednoho či dvou jointů marihuany podle všeho změnila objem šedé hmoty v kůře mozku u těchto adolescentů,“ uvedl autor profesor Hugh Garavan z University of Vermont.

Výzkum musí pokračovat

Jenže vzorek byl jednak malý, šestačtyřicet je statisticky neprůkazné číslo, ale také nedošlo ke srovnání stejného jedince před kouřením a po něm. Tedy není možné prokázat přímou kauzalitu – příčina a důsledek. Je tedy také možné, že zmínění jedinci mající v daných centrech vyšší objem šedé hmoty mají tendenci zkusit marihuanu spíš. A změny nemusela vyvolat droga. To je ale zapotřebí ověřit dalšími výzkumy.

„Kdyby to byl ale přímý farmakologický účinek konopí, pak bude zřejmě mnohem patrnější u těch, kdo drogu užívají častěji. Takže je překvapující, že tyto výsledky neodpovídají jiným objevům měřícím objem mozku u těch, kteří užili drogu více než dvakrát,“ uvedl v komentáři ke studii pro deník The Telegraph profesor David Nutt z Londýnské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat