První tři roky života jsou pro mozek rozhodující. Jak podpořit jeho vývoj

20.02.2019 | Děti a rodina

Zatím se sice batolí, žvatlá, ale vy víte, jak velký pokrok to znamená. Každým dnem vaše dítě zdolává nejrůznější překážky a vy se radujete z jeho prvních slov a nemotorných krůčků. Všechnu náročnou koordinaci pohybů, vizuálních a sluchových vjemů má však na starosti ten nejpropracovanější „hardware“ na světe – mozek. A právě v tomto období se vyplatí jej podpořit.

Mozek je sice vytvořen hned po narození, ale to, jak se bude zvětšovat a vyvíjet, záleží také na rodičích. Nejdůležitější jsou zejména první tři roky života dítěte, kdy je schopno „nasát“ co nejširší spektrum podnětů. Vždyť i během tohoto krátkého období se naučí chodit, mluvit – a to je pořádný výkon.

Není okno jako okno

Často se o tomto období hovoří jako o „oknech příležitostí“. Jednoduše řečeno se jedná o periodu, kdy dítě nejlépe zpracovává a nasává informace, které si jednoduše ukládá, aby je v budoucnu mohlo co nejlépe využít.

Chcete-li, aby dítě bylo později úspěšné a s lehkostí zvládalo přijímat nové podněty, vytvořte mu pro to ty nejlepší podmínky – zaměstnejte jeho oko, jazyk, chuť, čich, hmat, sluch i emoční inteligenci.

Kromě čtení, vyprávění, zpívání, malování a dalších tvůrčích činností je třeba zdůraznit vliv výživy. Zejména vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.

Nezapomínejte na „déčko“

Vitamin D je naprosto nezbytný k normálnímu růstu, vývoji kostí a rovněž přispívá k funkci imunitního systému. Jeho nedostatek se obvykle projevuje zpomalením růstu, svalovou slabostí a náchylností k respiračním onemocněním. Dlouhodobý nedostatek může způsobit i křivici.

Přirozeným zdrojem „déčka“ je sluneční záření, avšak v našich podmínkách jej není možné v dostatečné míře načerpat. Je proto nutné jej doplňovat. Přirozená hladina u novorozenců a kojenců však závisí na množství tohoto vitamínu v matčině těle. Pokud ho má příliš málo, nedostatek bude mít i miminko. Částečně jej totiž získává z mateřského mléka. „Déčko“ lze vhodně doplňovat i podáváním rybího oleje.

Pozor na kyseliny

Rybí olej zároveň obsahuje velmi důležité omega 3 mastné kyseliny, které jsou součástí membrány lidských buněk. Naše tělo si je neumí efektivně vytvořit, a proto mu musí být dodávány prostřednictvím stravy. Nejdůležitější jsou DHA a EPA. A právě tyto látky děti potřebují pro správný růst a vývoj mozku.

„Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správný vývoj mozku a zraku dětí. Především kyselina DHA je ve větším množství zastoupena právě v sítnici a mozkové tkáni, a je tedy pro tyto tkáně vysoce potřebná. Nedostatek omega 3 vícenenasycených mastných kyselin může vést u dětí k rozvoji poruch pozornosti a paměti, agresivitě a poruchám zraku,“ tvrdí primář IV. interní kliniky kliniky gastroenterologie a hepatologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Jaroslav Macášek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat