Jak léčit děti: Syndrom ruka-noha-ústa, pátá a šestá nemoc

12.03.2019 | Děti a rodina

Vypadá to na standardní nachlazení a nakonec se z toho vyklubou vyrážky na zvláštních místech těla. Maminky s obavami míří k dětským lékařům, kde je jejich dětem mnohdy diagnostikována nemoc, o které do té doby ani neslyšely. Jak rozpoznat symptomy těchto zvláštních nemocí a je třeba se jich obávat?

Ruka-noha-ústa

I když příznaky vypadají děsivě, jedná se o nezávažné virové onemocnění. Nejčastěji postiženou skupinou jsou děti ve věku do deseti let, onemocnění se ale nevyhýbá ani dospělým. Nemoc nejčastěji propuká v létě a na podzim, inkubační doba je 2 až 7 dní, šíří se kapénkami a je velice nakažlivá. Projevuje se zvýšenou teplotou, dítě si stěžuje na bolest břicha nebo krku. V ústech se postupně tvoří afty, na dlaních, chodidlech a v okolí úst se objevuje vyrážka v podobě puchýřků.

Virus ruka-noha-ústa většinou odezní sám do několika týdnů. Na sražení teplot je třeba podávat dítěti antipyretika a dodržovat pitný režim. Afty potíráme genciánovou violetí. Svědivou vyrážku můžeme potírat pudrem, podobně jako u planých neštovic. Také je vhodné doplňovat vitamíny skupiny B. Rozhodně dítě nepouštějte do kolektivu a pečlivě dbejte na hygienu.

Pátá a šestá nemoc

Obě tyto nemoci se v první fázi projevují podobně jako chřipka. Dítě má teplotu nebo horečku, je celkově slabé, unavené, může si stěžovat na bolest svalů a kloubů. Pátá nemoc postihuje především starší, nejčastěji předškolní děti a jejím typickým projevem je vyrážka v okolí nosu a na tvářích, která svým tvarem připomíná motýla. Oblast kolem úst je nápadně bledá. Vyrážka se postupně šíří na trup a na končetiny. Nemoc je silně nakažlivá a dítě k ní většinou přijde v kolektivu. Před pátou nemocí by se měly mít na pozoru především nastávající maminky. Virus totiž může přes placentu proniknout až k plodu a nakazit jej. Pravděpodobnost sice není vysoká, při nákaze ale hrozí postižení plodu, nebo dokonce potrat.

I přes podobné příznaky se šestá nemoc liší podobou vyrážky, která se na rozdíl od páté nemoci neobjevuje ve tváři, ale výhradně na trupu a horních končetinách. Také postihuje jinou věkovou skupinu. Šestá nemoc se objevuje především u kojenců a batolat, mezi 6. a 24. měsícem života.

Obě nemoci odezní samy i bez náročné léčby. Nutností je ovšem klid a dostatečný příjem tekutin. U vysokých horeček je možné srážet je pomocí léků. Vyrážky jsou svědivé a je potřeba, aby byl pacient v čistotě, abyste zamezili zavlečení infekce do rozškrábaných míst.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat