Děti z prašných domácností jsou častěji obézní

Američtí vědci prokázali vztah mezi životem v prašné domácnosti a vyšším rizikem obezity u dětí. Může za to sedmdesátka chemických látek obsažených v prachu domácností, která má v těle podobné účinky jako hormony a která podporuje růst a množení tukových buněk.

Autoři testovali prach domácností a odhalili sedmdesátku nejběžnějších chemických látek, které se do vzduchu domácnosti dostávají z čistících přípravků, kosmetiky a z oblečení, plastových částí nábytku a zařízení. Tyto látky pak použili v laboratoři na kulturách tukových buněk.

Obézní kvůli chemii?

Zmíněné sloučeniny, které v lidském těle působí podobně jako hormony, podporovaly růst tukových buněk. V druhé části pokusu autoři analyzovali domácnosti obézních dětí a zjistili, že ve srovnání s domácnostmi dětí majících normální postavu je v nich mnohem vyšší koncentrace zmíněného prachu.

„Tohle je jedna z prvních studií zkoumající vztah mezi vdechováním chemických látek přítomných v interiérovém vzduchu a metabolickým zdravím u dětí, které v tom interiéru žijí,“ tvrdí doktor Christopher Kassotis z Duke University.

Zhoubné plasty

Endokrinní systém dětí dostává v posledních letech značně zabrat, protože na něj útočí všudypřítomné látky z plastových hmot, které v těle fungují stejně jako hormony. Tyto látky včetně popsaných chemických sloučenin z prachu, což jsou často právě mikroskopické úlomky plastových hmot, působí zhoubně také na plodnost a pohlavní zrání. Takže jejich vlivem vypadají mladí lidé androgynně – nejasně s ohledem na své fyzické pohlaví – a jsou častěji neplodní.

„Prokázali jsme, že dvě třetiny látek prachu podporují růst tukových buněk. A polovina z nich působí už v koncentracích tisíckrát menších, než jaké děti snědí denně,“ tvrdí doktor Kassotis.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat