Rozestup břišních svalů po porodu trápí stále více žen

05.05.2021 | Děti a rodina

Rozestup břišních svalů neboli diastáza je stále častějším problémem maminek po porodu. Mnoho žen si myslí, že tento stav je nevratný a pomůže jen zákrok lékaře. Opak je pravdou, diastázu lze poměrně snadno řešit tím správným cvičením.

Co je to diastáza?

Diastáza je povolení, ochabnutí a následné rozestoupení břišního svalstva, které se nejčastěji vyskytuje u malých kojenců, starších osob nebo právě u novopečených maminek. V těhotenství, kdy se děloha ženy rychle zvětšuje, dochází k tlaku na vazy, které drží pohromadě svalstvo na pravé a levé straně břicha. Vaz, který se nestíhá přizpůsobovat rychlému růstu břicha, ztratí svoji elasticitu. Následně není schopen udržet svaly pohromadě a ty se poté rozestoupí do stran.

Jak to poznám

Lehněte si na záda s nataženýma nohama a snažte se zvednout do sedu. Úplně postačí, když zvednete jen horní část trupu. V tuto chvíli již můžete pozorovat, zda je s vaším břichem něco v nepořádku. Pokud jsou svaly zatnuty rovnoměrně a břicho je oblé, je všechno v pořádku. Pokud však bříško vytvoří jakousi stříšku, kdy střed břicha nadměrně vystoupí, přičemž okolní svaly jsou strmě zploštěny, máte diastázu.

Dalším krokem je zjistit jak velký rozestup je. Znovu se položte, prsty stiskněte břicho pár centimetrů nad pupíkem, zvedněte ramena nad zem a vydechněte. V tuto chvíli byste měly cítit, jak daleko se od sebe svaly nacházejí. Pokud cítíte rozestup na šířku zhruba dvou prstů, není to ještě úplně špatné. Jestliže jsou však od sebe svaly vzdáleny na tři a více prstů, měly by vaše další kroky vést k lékaři.

Jak rozestup řešit?

Jestliže není diastáza příliš velká, lze ji efektivně řešit pomocí domácího cvičení. Rozhodně se ale nepouštějte do sklapovaček a podobných cviků! Podobná námaha celou diastázu jen zhorší. Naopak byste se měla šetřit a cviky provádět jen takové, které vám doporučí váš praktik nebo dětská lékařka, ke které docházíte s miminkem.

Další možností je podstoupení plastické operace, při níž vám svaly sešijí zpět k sobě. Při velkých rozestupech je tento zákrok hrazen pojišťovnou. V jiném případě si zaplatíte zhruba padesát tisíc korun.

Nejlepší je rozestupu předcházet už v těhotenství a věnovat se vhodnému posilování, po porodu používat fixační pás a provádět dechová cvičení v kombinaci se zatínáním břišních svalů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:35
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:32
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat