Jídlo v těhotenství: Před kterými potravinami lékaři varují

Těhotenský test ukázal dvě čárky a vy v hlavě máte řadu otázek? Určitě se týkají i stravování. Můžete jíst za dva a dopřávat si všechno, na co máte chuť? Svým způsobem je to pravda, ovšem před některými dobrotami lékaři důrazně varují. Jak je to s vejci, rybami nebo masem?

V těhotenství jí nastávající maminka za sebe i za své dítě. Neznamená to však, že je objem jídla třeba zdvojnásobit. Stačí, když denní příjem vzroste o 300–400 kalorií. V první řadě je důležité poslouchat své tělo. Většině žen se chutě radikálně mění už v době, kdy si ještě nejsou úplně jisté svým stavem.

Prvním signálem bývají netypické reakce na pachy, například nevolnost při vůni kávy nebo uzenin. Velmi často se dostavují i trávicí potíže, ať už nadýmání či pálení žáhy z nadměrné konzumace sladkostí nebo smaženého jídla. Tohle období již máte za sebou a spíš teď řešíte, co by na vašem stole nemělo chybět? Tenhle seznam patří k základům!

Kyselina listová a její načasování

Kyselina listová je nejdůležitější vitamin, který potřebují všechny těhotné ženy. Doporučuje se 400 mg denně. Kde ji hledat? Ve špenátu, růžičkové kapustě, bramborách či zelených fazolkách. Je důležitá pro zdravý růst embrya a snižuje riziko, že se dítě narodí s poškozením míchy. A pozor, je vhodné užívat ji již v době, kdy se o otěhotnění teprve pokoušíte.

Hořčík a předčasný porod

Hořčík je nezbytný pro stavbu kostí, zubů a nehtů. Jeho nedostatek se projevuje křečemi v lýtkách, nervovými poruchami a hubnutím. Kvůli nízké hladině dokonce hrozí předčasný porod. K hlavním zdrojům pak patří zelená listová zelenina, luštěniny, různá semínka, ořechy, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, pšeničné klíčky, jablka a ryby. Hlídáte si jeho příjem?

Vápník? Natrhejte si kopřivy!

Nedostatek vápníku v těhotenství se obvykle projevuje vysokým krevním tlakem, případně až preeklampsií. Proto ho hledejte v máku, kopřivách, dále pak v tvrdých sýrech a kvalitních tučných jogurtech. A na seznam žádaných látek připište i další položku. Vlákninu!

Ani bez vlákniny to nepůjde

Mezi běžné těhotenské potíže patří zácpa a hemoroidy. Těmto problémům lze předcházet konzumací stravy bohaté na vlákninu. Ta pomáhá rovnoměrně uvolňovat glukózu do krevního oběhu a tím zabraňuje výkyvům energie během dne. Snažte se proto zvýšit konzumaci zeleniny i ovoce, ovesných vloček a celozrnných potravin.

Omega-3 mastné kyseliny

Losos, ančovičky, lněný olej nebo třeba i rybí tuk. Všechny tyto potraviny mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro vývoj mozku a centrální nervové soustavy, ale také snižují riziko poporodní deprese. Vhodné je i lněné semínko, jímž dodáte tělu nejen velké množství omega-3 mastných kyselin, ale také vlákninu, proteiny a další vitaminy, minerály a stopové prvky.

Cholin

Cholin (neboli vitamin B8) hraje klíčovou roli ve vývoji mozku. Během nákupu tedy nezapomeňte na hovězí maso, vejce, sóju i pšeničné klíčky. A čemu se raději naopak vyhnout? Odborníci mají jasno.

Potraviny, které na jídelníček těhotné ženy nepatří

Většina gynekologů se shoduje na tom, že by budoucí maminka měla jíst všechno, na co má chuť. Vyloženě zakázané běžné potraviny neexistují. Pouze se doporučuje některé potraviny vynechat, protože mohou být kontaminovány různými bakteriemi. Jde o hlavně o výrobky z nepasterizovaného mléka, tedy měkké sýry a další potraviny z nepasterizovaného mléka, které mohou skrývat bakterii listérií, jenž vyvolává otravu jídlem. Jestliže není listerióza léčena, může mít fatální následky v podobě samovolného potratu v prvním trimestru, předčasného porodu nebo úmrtí dítěte krátce po porodu!

Pozor i na syrové maso, jež je v některých případech napadeno toxoplazmózou. Tento parazit způsobuje infekci, která je schopna zapříčinit potrat nebo vážné zdravotní problémy dítěte. Bez viny nejsou ani některé druhy ryb, jako je žralok, královská makrela, mečoun a tuňák. Obsahují totiž nebezpečnou rtuť. Ta narušuje vývoj mozku plodu. V neposlední řadě buďte opatrní i v případě syrových vajec. Ze svého jídelníčku pro jistotu vyřaďte vejce naměkko, volské oko, zálivky ze syrových vajec, sníh z bílků, nepasterizovaný vaječný likér a domácí zmrzlinu. Syrová vejce bývají nejčastějším zdrojem nákazy salmonelou. Její zárodky však zničíte tepelnou úpravou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat