Vypravování školáků bez hektických scén

07.06.2021 | Děti a rodina

Každý večer se děsíte rána a každé ráno to u vás taky vypadá jako na bojišti? To je typický obrázek většiny rodin. Přitom stačí dodržovat jen pár pravidel.

Dejte si na čas

Ranní hygienu, snídani, oblékání a odchod do práce či školy lze jistě stihnout za půl hodiny. Mnohem lépe ale uděláte, nastavíte-li si budíka ještě o půl hodiny dříve. Nejen, že získáte více času na přípravu, ale budete mít také možnost připravit se v klidu a bez panických záchvatů, že něco zapomenete či nestihnete.

Úkoly přidělujte v bodech

Zapomeňte na to, že vás některé z dětí bude po ránu naplno vnímat. S největší pravděpodobností půjdou informace jedním uchem tam a druhým ven. Věty typu „uvař si ten čaj a než si namažeš chleba, tak se učeš a vyčisti si zuby,“ ani nezkoušejte. Pro klidné ráno bez neustálého opakování zadaných úkolů dejte přednost stručnosti a jasným povelům či otázkám – „Jste umytí? Najedení? Nachystaní? Tak jdeme!“

Příprava

Nenechávejte přípravu na ráno. Večer si nachystejte vše, co budete potřebovat. Nic vám neusnadní ráno tak, jako nachystané komínky s oblečením, připravená školní taška dětí, svačiny v lednici a vše ostatní na jednom místě. Tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Stejná místa

Naučte sebe i děti ukládat určité předměty na určitá místa. Vyhnete se tím rannímu pobíhání po domě a hledání ztracených věcí. Také tím eliminujete hádky o tom kdo co kam uložil.

Každý má svoji roli

Každý člen domácnosti by se o sebe měl umět postarat sám, samozřejmě s přihlédnutím k věku. Starší děti by si měly umět nachystat své oblečení, připravit školní tašky a bez nutnosti připomínání provést všechny úkony ranní hygieny. Není důvod, aby vše zůstávalo na jednom z rodičů. Klidně sepište seznam úkolů a pověste ho třeba na lednici. Systém je skvělým pomocníkem.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat