Kýla u dětí není nic neobvyklého, je ale nutné ji řešit

05.06.2019 | Děti a rodina

Kýla se u malých dětí objevuje poměrně často. Z velké většiny se koncentruje do oblasti pupíku nebo třísel, vlivem nedostatečného uzavření dutin v břišní stěně při vývoji dítěte. Nemusíte se chytat za hlavu, když na tělíčku vašeho dítěte objevíte bouličku, rozhodně ale neotálejte a navštivte lékaře.

Tříselná kýla

S tříselnou kýlou se nejčastěji setkáváme u novorozenců či kojenců. Kýla většinou vzniká při zvýšení tlaku v bříšku dítěte, nejčastěji při pláči. V případě tříselné kýly však nezřídka dochází k jejímu uskřinutí, což je jev velice bolestivý a často je doprovázen silnými nevolnostmi. V takovém případě je nutný neodkladný zákrok.

Operace tříselné kýly není nijak složitá, nevyžaduje dlouhou rekonvalescenci a nebývá příliš riziková. Pří zákroku lékař provede krátký řez těsně nad tříslem, čímž si vytvoří vstup pro ošetření kýlního vaku. Celý zákrok netrvá déle než půl hodiny.

Malý pacient opouští nemocnici nejpozději druhý den a kromě udržování rány v čistotě nevyžaduje následná léčba žádná další opatření.

Pupeční kýla

Pupeční kýla se projevuje podobně jako kýla tříselná. Rodiče ji nejčastěji zpozorují, když se pupík vyklene do nezvykle velké boule. Na rozdíl od kýly tříselné, nehrozí v oblasti pupku uskřinutí a léčba nejčastěji spočívá v zatlačení kýly zpět do břišní dutiny. K takovému úkonu jsou dnes často používány lékařské samolepící pásky, takzvané tejpy.

Přesto že je léčba pomocí tejpů z drtivé většiny úspěšná, může se kýla později znovu objevit. Opakující se problém se ale s růstem dítěte s posilováním břišní stěny většinou sám upraví. Jen u malého procenta lidí stav přetrvá až do dospělosti, kdy jej lze dodatečně řešit operativně.

Jiná situace nastává, pokud je kýla velká a působí dítěti potíže s plynatostí, vyprazdňováním nebo pokud je sama o sobě bolestivá. Tehdy je nutné podstoupit operaci. Pokud ale není stav příliš akutní, doporučují lékaři provádět zákrok až po dovršení dvou let věku dítěte. Podobně jako u kýly tříselné, jde o krátký, jednoduchý zákrok, při kterém dojde k uzavření kýlní branky a k estetické úpravě vnějšího pupku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat