Ženy po porodu vylučují pach, který nutí muže věnovat se jejich dětem

Chemická signalizace je u člověka stále velmi silná, i když ji vědomě vůbec nevnímáme. Během milionů let evoluce vznikly mechanismy ovládání našeho chování pomocí čichem vnímaných látek. A jejich účinek je mocný a tak rychlý, že ho vůbec nevnímáme koncovou částí mozku. Příkladem může být vylučování jakýchsi feromonů ženami po porodu. Tyto látky mění chování muže tak, že se věnují mnohem více novorozeným potomkům. Čerstvé maminky si tím tedy snaží pojistit, aby je muž neopustil a nenechal na holičkách.

Psychologové z Newcastlu a Stirlingu prokázali vliv těchto feromonů na mužské chování v experimentálním výzkumu. Odebírali pach ženského těla pomocí bavlněného prádla na počátku těhotenství, na jeho konci a po porodu. Srovnávacím vzorkem měl být pach bezdětných žen. Vzorky potom předkládali mužům a sledovali, jaký čas věnují prohlížení obličejů mužů, žen a dětí.

Překvapivé zjištění

Jen v případě, že muži vdechovali tělesný pach čerstvých maminek, které zrovna porodily, se výrazně prodloužil čas, který věnovali sledování obličeje novorozence.

„Zjistili jsme první důkazy o tom, že působení pachů těla ženy po porodu výrazně zvýší čas, který muž věnuje sledování obličeje novorozence,“ tvrdí autoři z Newcastle University a University of Stirling.

Za vším hledej chemii

Studie tedy naznačuje, že psychologické změny v muži jsou silně ovlivněny nejen samotným aktem narození dítěte, ale také chemickou singalizací, kterou vylučuje tělo čerstvé matky. Muži pak mění své chování a jsou ochotnější pečovat o novorozeného potomka.

V minulosti bylo také prokázáno, že po porodu u mužů dochází k poklesu hladiny testosteronu. Což u nich vede ke snížení agresivity a touhy podvádět stálou partnerku a hledat si nové sexuální objekty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat