Děti narozené v zimě mají častěji deprese kvůli matčinu stresovému hormonu

Ženy před porodem v zimních měsících vylučují více stresového hormonu kortizolu než před porodem na jaře a v létě. To je také důvodem, proč lidé narození pozdě na podzim a v zimě častěji trpí depresemi. Podle odborníků z Cardiffu kortizol ovlivní mozek dítěte a může vyvolat změny v některých centrech mozku.

Lidé narození v lednu pak mají o třináct procent vyšší riziko onemocnění schizofrenií a o sedmnáct procent vyšší riziko bipolární poruchy.

„Ačkoli se hladina kortizolu zvyšuje v době těhotenství u všech matek, naše data dokazují, že podzimní a zimní děti jsou vystaveny vyšší hladině tohoto hormonu před porodem. Protože bylo dokázáno, že vyšší hladina stresového hormonu kortizolu u těhotných žen zvyšuje riziko mentálních poruch a onemocnění, vysvětluje náš objev, proč jsou tato onemocnění častější u dětí narozených v zimě a na podzim,“ tvrdí profesor Ros John z Cardiffské univerzity.

Září vpřed?

Vliv měsíce narození na osobnost člověka nezaměstnal odborníky poprvé. Vědci ze tří prestižních univerzit v Kanadě a USA přišli před nedávnem s tvrzením, že statisticky nejúspěšnější v životě jsou lidé narození v září. Autoři z University of Toronto, University of Florida a Northwestern University v Illinois tvrdí, že lidé narození v tomto měsíci si nejvíce věří a nejčastěji končí na univerzitě. Ne, že by lidé jiných měsíců nemohli být úspěšní, inteligentní a sebevědomí, jen v září se takových lidí rodí procentuálně více.

Důvodů je podle vývojových psychologů hned několik. Děti narozené v září jsou většinou v ročníku nejstarší – pakliže nejdou do školy o rok dřív – a to výrazně přispívá jejich lepšímu vývoji a zrání.

Být o něco starší je totiž významné především v prvních letech života, kdy je každý měsíc poměrně znatelný. Tyto děti jsou napřed před ostatními a pěstují si silné sebevědomí, mají kvůli tomu lepší školní výkony i později v životě a míří častěji na vysokou. Věří si pak také v zaměstnání.

Nejhůře jsou na tom naopak děti zrozené v srpnu, které mají šesté narozeniny jen pár dní před prvním školním dnem a jsou tedy vývojově nejvíc pozadu za ostatními prvňáčky. Paradoxně v Česku se nejvíce dětí rodí od dubna do srpna s maximem v červenci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat