Při výchově musíte být oba rodiče zajedno

23.08.2021 | Děti a rodina

Rodičovství není lehká role a mnohdy nám připraví nečekané situace, při kterých je potřeba táhnout za jeden provaz. Bohužel ale v rodinách se vyskytují momenty, kdy pokus o výchovu dítěte skončí hádkou rodičů, v důsledku nejednotného názoru na danou situaci.

„Prosím tě, nepřeháněj“

Dejme tomu, že dítě přinese poznámku nebo špatnou známku. Jeden z rodičů se snaží dítěti domluvit a kárá ho, druhému je naopak situace lhostejná nebo mu nepřipadá natolik vážná, aby se k partnerovi či partnerce přidal. O to hůř, když začne druhého napomínat, aby celou věc nepřeháněl. Pokud je vám taková situace povědomá, rozhodně si zaděláváte na problém.

Z hlediska výchovy je soudržnost obou partnerů důležitější, než si možná myslíte. Jak jinak se má naučit respektu k oběma rodičům, když jeden vždy vyjde jako ten přísnější, kterého ten lhostejnější pokaždé „utře“?

Dítě si velice rychle uvědomí výhody, které získá u toho či onoho rodiče, a namísto aby se učilo nést následky svých činů, kličkuje od jednoho k druhému, aby mohlo těchto výhod využít ke svému prospěchu. Umět vybruslit z průšvihu je sice také dobrá schopnost do života, nicméně na autoritě vám příliš nepřidá.

Partnerské neshody

Že je jeden z rodičů přísnější, je vcelku normální. Nemělo by ale často docházet k situacím, kdy spolu partneři nesouhlasí zcela. Další potíží, kterou totiž neschopnost tažení za jeden provaz v ohledu výchovy dítěte přináší, je nesoulad mezi partnery. Logicky se vždy ten nepodporovaný cítí dotčeně, což vede k diskuzím, v horším případě k hádkám. Ty mají pochopitelně za následek disharmonii ve vztahu. Nemluvě o tom, že si z toho zmatený potomek těžko něco odnese, je-li nucen vašim hádkám přihlížet.

Pokud je to možné, snažte se proto vždy dojít k nějakému kompromisu. Že jeden z partnerů s druhým nesouhlasí, nemusí být nutně na škodu, vyřeší-li se situace v klidu a s rozumným závěrem, který bude vyhovovat všem. I to může být ve výchově vašeho dítěte dost podstatná zkušenost.

Zdroj: parentingforbrain.com/how-to-be-a-good-parent-10-parenting-tips/, kidshealth.org/en/parents/nine-steps.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat