Neposedné děti jsou štíhlejší. Hyperaktivitou spalují nadbytečnou energii

Hyperaktivita je velké téma, které řeší řada rodičů. Děti jsou neposedné, neklidné a pořád se ošívají. Někdy to může souviset s nadměrnou konzumací jednoduchého cukru. Ale právě ošívání pomáhá dětskému tělu zbavit se nadbytečné energie. A chrání je tak před obezitou. Tvrdí to vědci ze Skotska.

Podle jejich výzkumu dítě, které sebou pořád šije a chvíli neposedí, spálí o čtrnáct procent více energie než jeho vrstevník, který klidně sedí.

Ačkoli může být pro dospělé – rodiče či učitele – práce s neposedným dítětem náročná a vyčerpávající, dítě se tím zřejmě chrání před obezitou.

Z výzkumu profesora Johna Reillyho z University of Strathclyde vyplývá, že nejneposednější děti se pohnou třiapadesátkrát za hodinu. Zatímco klidné sedavé dítě jen jedenáctkrát. První z obou dětí ale spálí za tuto hodinu o čtrnáct procent energie více.

Pokud se to vztáhne na deset hodin sezení za den, které takto děti kolem šesti let věku dnes v průměru tráví, činí to za rok rozdíl o dvaadvacet tisíc kilokalorií mezi oběma dětmi. A znamená to 2,5 kilogramu tuku navíc pro klidně sedící dítě.

Zlobí, nebo je hyperaktivní?

O hyperaktivitě (neboli ADHD) se dnes v souvislosti s dětmi a výchovou mluví velmi často. Zatímco někteří lidé nad ní mávnou rukou s tím, že se jedná jen o jiný název pro neposedné a zlobivé dítě, lékaři jsou jiného názoru. ADHD je skutečnou diagnózou, která v některých případech vyžaduje podávání léků.

Jen tak stanovit rozdíl mezi běžným zlobením a ADHD laik prostě nedokáže, je potřeba navštívit psychologa či psychiatra. Diagnóza se stanovuje speciálním vyšetřením ve spolupráci s dalšími odborníky, například neurologem.

Stanovení diagnózy bývá mnohdy pro rodiče úleva. Nejenže jim odborníci poradí, jak s dítětem komunikovat, ale především se smíří s faktem, že některé věci prostě vlastními silami neovlivní. Konečně totiž zjistí, že nejsou neschopnou mámou nebo neschopným tátou, ale zkrátka rodičem dítka s ADHD.

Dítě, u něhož byla diagnostikována tato porucha, je nesoustředěné, hyperaktivní a impulzivní. To jsou hlavní projevy ADHD. Rovněž při navazování kontaktů s vrstevníky nastávají problémy, také s autoritami ve školce a především pak ve škole. Přitom děti netuší, že dělají něco špatně. A rodiče dětí s ADHD neustále poslouchají, že mají potomka lépe vychovat.

Důslednost a trpělivost, to jsou hlavní vlastnosti, které v sobě budou muset rodiče dětí s ADHD objevit a využít je na maximum. Dítěti s ADHD je potřeba vše opakovat několikrát, říkat věci postupně, vést ho krok za krokem – a stále dokola. Samozřejmě nelze všechno neustále omlouvat tím, že za to dítě nemůže. Člověk musí být důsledný a trvat na svých pokynech. Problém je, že dítě si není schopno zapamatovat několik pokynů najednou. Proto mu je opakujte postupně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat