Předčasná puberta nemá jen negativa. Kostem naopak prospívá

Ačkoli má předčasná puberta několik negativních důsledků na zdraví žen i mužů, pozitivně působí na zdraví kostí. Dívky a chlapci, kteří vstupují do puberty o dva roky dříve než jejich průměrní vrstevníci, mají vyšší hustotu kostí v dospělosti a řidčeji je tak postihuje osteoporóza.

Vědci z University of Bristol tvrdí, že to souvisí s délkou období, kdy kosti rostou a houstnou. Síla a hustota kostí se přestane zvyšovat krátce po dosažení dvacátého věku života. U mužů o něco později, až kolem čtyřiadvaceti let. Jenže když vstoupí do puberty pozdě, časové okno, v němž kosti rostou a sílí, je kratší.

Autoři srovnali rentgeny kostí 6389 dětí, jimž byly kosti vyšetřovány opakovaně mezi desátými a pětadvacátými narozeninami. Výsledky hustoty kostí byly vztaženy k tomu, kdy každý jedinec vstoupil do puberty.

Dívky, které vstoupily do puberty ve věku před 10,5 roku, a chlapci, kteří vstoupili do puberty ve věku před 12,5 roku, měli hustotu kostí nejvyšší. O dvanáct procent vyšší než dívky, které vstoupily do puberty po 12,7 roku věku, a než chlapci, kteří vstoupili do puberty po 14,5 roku věku.

Podle jiných výzkumů přitom platí, že osoby mající o deset procent vyšší hustotu kostí, začnou trpět řídnutím kostí o třináct let později.

Čím míň peněz, tím dřív v pubertě?

Předčasná puberta je tématem pro řadu studií. Ačkoli na zdraví kostí má evidentně pozitivní dopad, většinou se hovoří o negativních. Vědce také zajímá, proč vlastně do předčasné puberty vstupuje stále více dětí. Některé výzkumy hovoří o vlivu chemikálií, jimž jsme my a naše děti vystaveni, jiní se soustředí i na společenské faktory.

Vědci z Murdochova institutu pro výzkum dětí v Melbourne sledovali 3700 dětí ve věku osm až jedenáct let. Všímali si u nich nástupu puberty – rozvoj prsů, růst pubického ochlupení, menstruaci, akné, růst svalů, zvětšení penisu a varlat. Vztáhli to k výši příjmů, vzdělání a zaměstnanosti jejich rodičů. A vyšel jasný vztah. Čím nižší příjmy měla rodina, čím častěji byli rodiče nezaměstnaní a měli nižší vzdělání, tím dříve jejich dítě vstoupilo do puberty. Navíc u chlapců to platilo více než u dívek.

„Znevýhodněné podmínky v dětství mohou změnit dokonce naši genetiku, což může vyústit v předčasné vylučování pohlavních hormonů. Tvrdé podmínky v dětství mohou spustit v našich tělech předčasnou pubertu také proto, abychom byli schopni včas předat své geny nové generaci, protože nám hrozí předčasná smrt,“ tvrdí autoři z Melbourne.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat