Cestování s dětmi: Na co se připravit a jakou hru si zahrát

Mamííí, kdy už tam budeme? Nuda, nepříjemné kňourání, dětská netrpělivost, pálící slunce, kinetóza…To vše jsou velcí nepřátelé při cestování s našimi nejmilejšími. Na co se tedy důkladně připravit? A jak dětem dlouhou cestu zpříjemnit?

Chystáte se k moři teprve na sklonku léta? Čím je dítě starší, tím větší potíž s ním bude. Zkušené maminky vědí, že s miminkem, které většinu času prospí, se cestuje nejlépe. Za to dítě předškolního věku dlouho neposedí. Naplánujte si proto cestu s několika zastávkami a časovou rezervou, ať už to bude za účelem koupení zmrzliny, návštěvy restaurace, či krátké procházky.

Strašák kinetóza

Pokud máte dítě, kterému se dělá při jízdě nevolno, zvolte mu podat vhodný lék nejlépe půl hodiny před jízdou. Osvědčená jsou také zázvorová lízátka či jiný druh bonbonů. Na žaludek je účinný slabý zázvorový čaj s citronem, který se usrkává během jízdy. Před cestou dítěti nepodávejte jogurty ani mléko. Dbejte na kvalitní přísun čerstvého vzduchu. Nemáte-li klimatizaci, dostatečně větrejte a použijte mokré pleny ke zvlhčení vzduchu. Dobré je odvést pozornost vyprávěním nebo zpíváním. Když se jedná o dlouhou trasu, ideální je jízda na noc, kdy děti většinu cesty zaspí. A jak je to s ochlazováním vzduchu?

Klimatizace

Bez klimatizace si většina z nás cestu nedovede ani představit. Přesto velké teplotní skoky z klimatizovaného auta ven snadno způsobí nachlazení. Jak se tedy případnému nastydnutí vyhnout? Nastavte teplotu v autě o 3 stupně nižší než je teplota venkovní, poté snižujte každých 10 minut o stupeň. Když se blíží přestávka nebo cíl, teplotu zase postupně zvyšujte. Nenechávejte své dítě sedět v přímém dosahu studeného vzduchu z klimatizace a hlídejte pitný režim svých ratolestí. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou auta by neměl přesahovat 7 °C.

Jak děti zabavit?

Je známo, že sledování filmů nebo pohádek při jízdě může způsobit nevolnost. Zkuste dítěti nabídnout audio pohádku k poslechu, při které třeba i usne. Kdo však těmito problémy netrpí, může si kreslit nebo prohlížet knížky. Neotálejte si před dovolenou pořídit kapsář na všechny tyhle dětské maličkosti. Pro ostatní jsou zábavné pozorovací hry. Jedna z nich spočívá v hledání značek automobilů. Kdo uvidí první jistý druh či typ auta, píše si bod. Zkuste i „škrtačku“.

Před jízdou si každý připraví seznam věcí, které by na cestě mohl spatřit. Postupně si objevené předměty ze seznamu škrtá, jak již název hry napovídá. Vítězí hráč, který má v cíli nejvíce vyškrtaných slov. V každém případě si hrajte, bavte se, mluvte a zpívejte, aby cesta za vaší dovolenou byla co nejsnadnější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat