Učíte dítě plavat: Na rukávky a kruh zapomeňte

Koupací sezona vrcholí a vy jste si dali za úkol naučit svého potomka plavat? Pak byste měli vědět, že rukávky mu mohou jen uškodit!

Plavecké pomůcky na principu nadnášení ve vodě sice dodají pocit bezpečí, nicméně je dobré vědět, které z nich jsou v pořádku. Populární kruh a rukávky to rozhodně nejsou! Podílejí se totiž na stabilizaci těla v nevhodné poloze a brání v přirozeném pohybu. Při použití kruhu, zejména toho bez zabudovaného bezpečnostního dna, hrozí vyklouznutí, neboť dítě je v něm vlastně jen pasivně zavěšené. Ovšem i v případě pomůcky se spodní výplní je však třeba mít se na pozoru.

Určitě jste už slyšeli o nevhodnosti chodítek na výuku chůze či neergonomických dětských nosítek. Totéž platí o kruzích tohoto typu. Mrňous, který ještě samostatně nesedí a nemá vyvinuté kyčelní klouby, je v něm zavěšený, což představuje velkou zátěž pro jeho pohybový aparát! S čím se tedy k vodě vydat?

Když se jen tak leží

Při výuce plavání rozhodně oceníte instrumenty umožňující splývavou, tedy vodorovnou polohu. To zajistí pomůcky, jež dítě nadlehčují v oblasti bříška a pánve. Které jsou ty nejvhodnější?

  • Pěnový pás – pásek, z pěnových plováků, jenž jednoduše upevníte na plavky v okolí boků, břicha nebo zad (podle konkrétního plaveckého stylu).
  • Nadlehčující plavky – vyplněné polystyrenovými plováky. Nevýhodou může být, že plováky nelze přemisťovat podle stylu plavání. Poohlédněte se proto po takových, ze kterých jde plováky vyndat.
  • Plovací deska – zabezpečuje správnou pozici těla na vodě. Pozor, neměla by být plastová, ale pěnová.
  • Pěnová housenka – podlouhlý pěnový plovák, který lze ohnout do různých tvarů. Je vhodná pro starší děti, které si ji dají do podpaží, když například plavou prsa.

Kdy je ten správný čas?

Děti obvykle od narození vodu milují. Dobře ji znají z doby pobytu v děloze. Standardní kurzy plavání pro poskytují možnost zapojit se již s půlročním miminkem. Podstatná je v tomto případě první zkušenost s vodou. Při nepříjemném zážitku, třeba z nešetrného koupání ve vaničce, může děťátko plavání zcela odmítat. Během plaveckých lekcí se však obvykle povede tento strach odbourat a batole si díky nim osvojí správné návyky a později se přemění ve zdatného plavce.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat