Škytavka je klíčová pro vývoj mozku novorozenců

Škytavka je nepříjemný jev, který se u dospělých spouští žízní, nadměrnou konzumací alkoholu, přejedením či stresem. Ví se také, že poprvé začneme škytat už jako devítitýdenní embryo v děloze matky. A škytání je velmi časté v prvních letech života po narození. Učí totiž mozek, že dýchací svaly lze ovládat vůlí. Je to tedy klíčový jev nezbytný pro zdravý vývoj mozku a jeho funkcí.

Co ji způsobuje?

Škytavka je způsobena náhlými kontrakcemi bránice. Podle neurologů z Londýnské univerzity spouští elektrickou aktivitu v mozku, která pomáhá dítěti se učit ovládat vlastní dýchání.

„Kontrakce učí mozek dítěte sledovat vlastní dýchací svaly tak, že dýchání nakonec může být ovládáno vůlí řízenými pohyby bránice nahoru a dolů,“ tvrdí doktorka Kimberly Whiteheadová z Londýnské univerzity.

Škytání v dospělosti

Zatím je ale záhadou, proč škytají i dospělí. Výzkum londýnského týmu naznačuje, že se bude jednat o zbytkový reflex, který měl svou funkci v ranné fázi života, ale v dospělosti už je zbytečný.

„Když se narodíme, obvody v mozku, které řídí vnímání různých pocitů v těle, nejsou plně vyvinuté, takže ustálení takových sítí a obvodů je klíčový vývojový milník novorozence,“ míní doktor Lorenzo Fabrizi v rozhovoru pro deník The Telegraph.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat