Konzumace alkoholu v těhotenství způsobuje nízkou porodní váhu dítěte

Rozsáhlá metastudie – tedy taková, která podrobuje pečlivé statistické analýze výsledky několika desítek již publikovaných výzkumů – potvrdila to, před čím varují gynekologové, porodníci i jiní lékaři celá desetiletí. Že matky, které konzumují alkohol v těhotenství, tím snižují inteligenci svého potomka. A také porodní váhu. Přitom se ví, že nízká porodní váha zvyšuje riziko celé řady zdravotních problémů v životě jedince.

Vědci z Bristol University nebyli výsledky ani tak překvapeni, jako spíš tím, jak silné statistické údaje získali. Konzumace alkoholu v těhotenství škodí zdraví vyvíjejícího se plodu a negativně ovlivňuje jeho pozdější život.

„Množství důkazů pro poškození, která alkohol může dětem přivodit před narozením, roste, naše revize je první, která se dívá na celé spektrum výzkumů zabývajících se tímto tématem,“ tvrdí doktorka Luisa Zuccolo z University of Bristol.

Mohu si dát občas skleničku vína?

Často se píše o tom, že jedna sklenička vína neuškodí. To potvrdili i vědci z University of Bristol a uznávají, že jedna občasná sklenka by neměla uškodit. Doporučují, ale opravdu je deci vína a nejlépe konzumovat spolu s jídlem. Víno byste pak měli pít pomalu, aby se stihlo strávit dříve, než se dostane do krevního řečiště.

Přesto je to pouze doporučení, rozhoudnout se musí každá těhotná žena sama. Některé ženy považují za bezpečnější si prostě na devět měsíců alkohol odepřít, ostatně to vám jistě poradí i váš lékař. Není na tom nic tak složitého, a když už budete po chuti vína opravdu smutnit, kupte si nealkoholické (to platí i o pivu).

Musím se obejít bez kofeinu?

Když už jsem u toho pití, tak dalším častým dotazem bývá káva a potažmo přítomný kofein. Toho se zcela vzdávat nemusíte, ale omezit byste jeho příjem určitě měla. Za horní hranici příjmu kofeinu na den v těhotenství se považuje 200 miligramů (asi dva šálky nijak silné instantní kávy). Mimochodem, nezapomínejte, že kofein najdete i v čaji, čokoládě, některých limonádách apod. Zcela byste se měla vyhnout energetickým nápojům. Nejlepší volbou pro milovnice kávy je káva bez kofeinu.

Pitný režim

Těhotné ženy by rozhodně neměli podceňovat pitný režim, i když to bývá často spojené s častějším chozením na „malou“ a to může být po čase obtěžující. Vždycky myslete na to, že to děláte pro zdraví, vaše i miminka. Nejvhodnější je samozřejmě pitná voda, občas za den si můžete dopřát i domácí ovocné či zeleninové smoothie, abyte doplnili tělu potřebné vitaminy. S bylinkovými čaji buďte opatrní, ne všechny bylinky jsou vhodné pro těhotné ženy, proto si vždy raději ověřte co pijete.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat