Ukázkový prototyp dobré mámy

Co dělá dobrou mámu a dobrého tátu? Existuje něco, podle čeho lze poznat, že to my rodiče děláme dobře? Nemusíme si nic nalhávat, jako rodiče o sobě pochybujeme. Neustále. A v našich hlavách běhá otázka: Dělám všechno správně?

Bez ohledu na skutečnost, že otázku, co je správné a co špatné, si asi každá máma a každý táta zodpoví trochu jinak, existuje pro všechny pochybující rodiče malá nápověda, jestli se ve výchově svých potomků ubírají správnou cestou.

Ukazuje rozličné emoce

Je velmi znepokojující, pokud dítě svoje pocity před rodiči tají. Často za tím jsou mnohem větší potíže ve vztahu dítě – rodič. Proto si pocitů svých dětí vždy velmi pozorně všímejte a važte si jich.

Obrací se na vás se svými problémy a trápeními

Rodiče, kteří „rodičovství“ dělají dobře, poznáte podle toho, že pokud má jejich dítě problém, jde nejdříve za nimi. To znamená, že pro něj jsou pevnou základnou a může si za nimi přijít pro pomoc. Jak toho dosáhnout? Přijměte svoje dítě vždy s otevřenou náručí a naslouchejte, když vypráví o svých problémech.

Mluví o svých pocitech a myšlenkách, aniž by mělo strach z reakce

Pokud jako rodič dosáhnete tohoto bodu, znamená to, že mezi vámi a dětmi máte velmi otevřený akceptující vztah. Zde je velmi důležité najít rovnováhu. Některé děti se stydí mluvit otevřeně se svými rodiči, v opačném extrému zase děti na rodiče navalí příliš mnoho emocionálního balastu. Buďte pro ně bezpečný přístav v každé bouři.

Nekritizujte, nehodnoťte

Jsi zlý / drzý / líný!  Taková slova dobrá máma nemá ve slovníku. Zkuste příště místo „Ty jsi tak lakomý!“ říct „Snědl jsi celou čokoládu a s nikým jsi se nerozdělil. A u nás se přece vždycky všichni rozdělíme.“

Dodáváte mu odvahu jít si za jeho cíli

Pokud děti mohou rozvíjet svoje záliby a talent, brzy dosáhnou úspěchů, ze kterých budou moci čerpat ještě dlouho potom. Proto i podpora a dodávání odvahy z vás dělá dobré rodiče.

Stanovíte jasné hranice na jeho ochranu

Jako rodič je nutné také stanovovat hranice. Děti, které žádné hranice neznají, se dříve nebo později dostanou do potíží. Mantinely ve výchově by měly dětem pomoci cítit se vážené a milované – ačkoli oni sami hranice rády nemají.

Dokážete napravit svoje chyby

Ani správní rodiče nejsou bezchybní. A tak se i přes všechna dobrá předsevzetí může stát, že jako rodič pohoříme. Ale spíš než ostuda je to šance, ještě více posílit svůj vztah k dětem. Důležité je dětem situaci vysvětlit. Proč jste například reagovali jinak než jste chtěli nebo měli.

Omluvit se a odpustit

Pro každý fungující vztah je velmi důležité umět se omluvit a odpustit. A stejně to platí i pro vztah mezi dětmi a rodiči. Nebojte se za svoje chyby dětem omluvit. Nejen že děti vaši upřímnost velmi ocení, ale budou se cítit rovnocennými partnery. Na příště pro ně bude mnohem lehčí se omluvit vám. A až se tak stane, vždy dětem odpouštějte.

Určitě existuje ještě spousta dalších znaků, podle kterých se dají skvělí rodiče poznat, ale těchto osm uvedených je dobrým metrem, na co si dávat pozor. Nemyslíte? 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat