Zabavte se doma těmito činnostmi

Uklidili jste celý byt, převlékli povlečení a naleštili všechny příbory. Jenže co teď, když se všechno leskne od podlahy až ke stropu? Dejte se do háčkování, pletení, psaní nebo kreslení omalovánek!

Když člověk tráví spoustu času v jednom prostoru, navíc s pocitem, že musí, dřív či později začne vymýšlet nejrůznější aktivity, kterými se lze zabavit. A jak omezení volného pohybu snášíte vy? Pokud si kvůli koronaviru také připadáte jako lev v kleci, třeba by vás mohly rozptýlit tyto záliby. Jsou prospěšnější, než na první pohled vypadají!

Háčkování nebo pletení. Obojí hodí do pohody

Pro starší generace bylo háčkování i pletení obvyklou náplní všedního dne. V dnešní době už tak časté není, což je velká škoda. Pro nás všechny. Závěry australské studie uskutečněné na University of Wollongong totiž uvádějí, že jmenované tvůrčí činnosti navozují vnitřní klid a harmonii, přičemž velkou měrou přispívají ke zlepšení paměti a rozvinutí kreativity.

„Když si uvědomíte, co všechno pozitivního vám tyto domácí práce mohou přinést, máte motivaci víc o sebe pečovat a být alespoň na pár okamžiků mimo hektické dění a běžné starosti,“ vychvaluje přednosti háčku a pletacích jehlic lékařka se zaměřením na duševní zdraví a spoluautorka zmíněné studie Pippa Burns. No vida, už přemýšlíte, co si jen tak pro radost vytvoříte?

Psaní. Za málo peněz hodně muziky

Chytré telefony, počítače i tablety naprosto vytěsnily z našeho života rukopis. A to je špatně. Tedy alespoň podle americké psycholožky Karin James, jejímž působištěm je Indianská univerzita. Tato expertka přes blaho lidské duše zastává názor, že ruční psaní má přímo terapeutické účinky. Nezáleží na tom, zda se pustíte do sepisování vlastních vzpomínek, pohádek, básní či kratších povídek. Buď jak buď, už po pár stránkách prý zaznamenáte úlevu i dobrý pocit, zatímco si rozšíříte slovní zásobu. To stojí za pokus…

Omalovánky. Proč vlastně ne

Nikdo nepopírá, že omalovánky jsou oblíbenou zábavou těch nejmenších. Kdo ale tvrdí, že si je nemohou užít i dospělí? Už nějakou dobu jsou kresby, jež obsahují pouze obrysové linky, vnímány jako báječný prostředek k odbourání prožitého šoku nebo zmírnění stresu. Malování jako takové představuje doping pro kognitivní funkce, neboť posiluje paměť a podporuje soustředění, myšlení i samotné pochopení informací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat