Kojit nebo nekojit na veřejnosti

Dát dítěti na veřejnosti prso? Pro někoho nepřístojné, pro někoho dokonce nechutné. Následkem toho se mnoho matek ptá, zda nakojit dítě vůbec smí, když jsou s dětmi mimo domov. Je to v pořádku?

Každá máma se musí nakonec rozhodnout sama, jestli chce, nebo nechce kojit na veřejnosti. Ale rozhodnutí nemusí být občas tak lehké. Zprávy o matkách, které byly vyhozeny z autobusu, nebo je lidé uráželi v parku nebo okukovali v kavárně, když kojily své dítě, nejsou úplně ojedinělé. Není se tedy čemu divit, že se kojící matky cítí nejistě. Takže kojit na veřejnosti – ano, nebo ne?

Raději ne!

Ať už v parku nebo v kavárně – pokud kojíte na veřejnosti, vždy si vás budou ostatní prohlížet. Mezi lidmi panuje dvojitá morálka. Na jedné straně se mateřské mléko propaguje jako nejlepší strava pro dítě. A na druhé straně je postaveno kojení mimo soukromé prostory. Na veřejnosti se totiž pohybují i jiní lidé, které pohled na kojící matku ruší v jejich komfortní zóně. Proč? Protože ženské poprsí platí jako sexuální symbol a ne všichni se dokážou vyrovnat s tím, aby se dívali na něco tak intimního, jako je kojení. Přitom mnoho žen opravdu dbá na to, aby při kojení nebylo vidět vůbec nic. Odpůrci kojení na veřejnosti ale přesto ženám dost často radí, aby venku dětem daly raději mléko z láhve, nebo se alespoň schovaly na toalety.

Proč ne?

Každá máma to zná – naplánovat si pochůzky podle toho, kdy nebude mít dítě hlad, může být velmi složité. A celý den sedět doma – komu by se to líbilo? Dát dítěti napít z prsu je něco tak přirozeného, že je jen těžko pochopitelné, proč se kvůli tomu rozčiluje tolik lidí. V době, kdy téměř v každém výtahu je reklama s erotickým podtextem, v každém časopise najdete napůl nahou ženu a nahota se stává přirozenou součástí pohádek pro děti… Ale nad tím se pozastaví jen málokdo. Porodní asistentky a laktační poradkyně proto radí ženám, dál klidně na veřejnosti kojit, ale pokud možno, co nejdiskrétněji. 

Jak kojit diskrétně?

Každá čtvrtá žena má strach z diskriminace při kojení na veřejnosti, protože k tomu je očividně potřebná už pořádná dávka sebevědomí. Tip pro všechny, které by rády opustily svůj dům nebo byt ještě před prvními narozeninami dítěte, a přesto se nechtěly vzdát kojení – posaďte se v restauraci nebo kavárně do klidné části, v obchodech použijte zkušební kabinky, nebo zajděte třeba do lékárny,  ve spoustě z nich už totiž najdete kojicí místnost. Pokud chcete kojit v parku nebo jinde na veřejnosti, přikryjte si prsa (ne dítě) třeba šátkem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat