Přechod od kojení k příkrmům

Při odstavení už miminko nedostává mateřské mléko, ale místo toho přechází na příkrmy. Na co je potřeba si dát pozor a co byste měla vědět?

Kojení a mateřské mléko jako výživa pro miminka je nepřekonatelná. Nejenom, že při kojení vzniká velmi silné pouto mezi maminkou a miminkem, ale zároveň kojením maminka dopřává svému dítěti všechny cenné látky na ochranu imunity. Kromě toho mateřské mléko chrání proti alergiím a infekčním onemocněním. V zásadě tedy neexistuje nic lepšího než mateřské mléko. Jak dlouho ale matka dítě kojí, záleží na osobním postoji nebo dalších okolnostech.

Kdy je načase přestat?

V prvních šesti měsících by mělo být miminko podle Světové zdravotnické organizace (WHO) výhradně kojeno. Po půl roce se k mateřskému mléku přidávají příkrmy, protože miminko začíná potřebovat větší objem jídla. Doporučuje se ovšem alespoň do jednoho roku nadále kojit.

Jak odstavit od mateřského mléka?

Odstavení je dlouhodobý proces, kdy miminko kromě mateřského mléka dostává stále více příkrmů až je nakonec mateřské mléko plně nahrazeno. Kdy tento proces skončí, rozhoduje miminko a matka. Jsou matky, které jsou k odstavení donuceny okolnostmi a jsou děti, které chtějí raději příkrmy. Ale stejně tak je běžné, že matce i dítěti pokračovat v kojení naprosto vyhovuje a mateřské mléko tak i po roce zůstává součástí stravy. Rozhodnutí, kdy přestat nebo jak dlouho kojit, je vždy na rozhodnutí matky a dítěte! 

Jak začít?

Když dosáhne dítě věku šesti měsíců, může začít dostávat příkrmy. Tím se začíná omezovat kojení jen na několik za den. Pokud jste se rozhodla snížit počet kojení, můžete ho postupně nahradit kojeneckým mlékem s láhve. Kravské mléko byste dítěti měla podávat nejdříve až od jednoho roku! Po určité době se počet kojení denně sníží, vaše tělo automaticky zmenší produkci mléka, a dítě tak samo přestane kojení vyhledávat. Dopřejte při odstavování čas nejen miminku, aby se s novou stravou stačilo vyrovnat, ale i sobě. Pokud byste přestala s kojením okamžitě, mohla by vám nadměrná produkce mléka bez odběru způsobit zdravotní obtíže – záněty mléčných žláz, ucpané mléčné kanálky a otoky prsou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat