Stále více matek se potýká se syndromem vyhoření

Každá máma chce být dobrá máma. Ale co si má počít, když nastanou deprese a není schopná zvládnout starosti všedního dne? Vyhořelá a na konci sil – tak se cítí stále více matek. Přesto mluvit o tom je tabu…

Deprese a vyhoření platí obecně spíše jako nemoc manažerů, ale neprávem. Protože celý ten blázinec kolem práce a dětí může taky vést do pekla. To potvrzují i aktuální čísla – zatímco v roce 2003 se s psychickými poruchami léčilo jen 48 % žen, v současné době je to už 80 %. Matky a vyhoření – to je často fatální kombinace. Tento stav totiž škodí matkám stejně jako jejich dětem, a velmi často celému manželství.

Jak být dobrou mámou v depresi

Nic vám nejde a vy jste tak strašně unavená. Při pohledu na děti byste se nejraději někam schovala a jejich radost vás doslova vysiluje. Zkrátka ve vás není už ani jiskřička energie. Jak s takovými myšlenkami být dál dobrou mámou? Být dobrou mámou je přání, které je vnitřním motorem každé ženy s dětmi.  A tímto motorem se snažíme překonat všechny možné nástrahy a pomoci svým potomkům připravit dobrý start do života. Ale často je laťka příliš vysoko, přičemž není tak úplně jasně dané, jaké schopnosti by taková super máma měla vlastně mít. I pro zdravé mámy je těžké vyhovět nejen vlastním, ale i těm cizím, nárokům.

Když duše říká DOST

Deprese je víc než je delší smutek. Toto onemocnění dokáže potlačit mnoho pocitů a postižení se často dokážou sotva postarat sami o sebe, natož o své děti. A navíc s ohledem na rozsah onemocnění  takoví lidé už nevěří ani na uzdravení.

Průběh nemoci je velmi individuální, typické ale jsou především týdny trvající sklíčenost, apatie a ztráta radosti. Dále mohou nemocní trpět nechutenstvím, ztrátou libida, poruchami spánku a ztrátou sebevědomí. Ne zřídka se také objevují myšlenky na sebevraždu, což je nejsilnější signál pro vyhledání odborné pomoci.

Jak to vysvětlit dětem

Mnoho rodičů se momentu, kdy musí nemoc vysvětlit dětem, obává, ale tak hrozné, to není. Mluvte se svými dětmi o nemoci stejně, jako s nimi mluvíte normálně. Důležité je dětem situaci vysvětlit a nedělat z toho tabu. Kromě toho děti samy poznají, že není něco v pořádku. Ujistěte je, že to, jak se maminka cítí, není jejich vina.

Nebuďte perfektní mámou

Dovolte si upustit něco ze svých představ o sobě samé jako perfektní mámě. Nejenže tyto představy nejsou zdravé, ale většinou ani dosažitelné. A vašim dětem jsou vyžehlené kalhoty nebo umytá okna úplně jedno.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat