Děti vysokoškolsky vzdělaných rodičů mají z univerzity stres

Snažit se naplnit očekávání druhých je vždy cestou do psychického pekla. A důkazem je i výzkum psychologů z Bochumi. Němečtí experti totiž prokázali, že studentky, které mají vysokoškolsky vzdělané rodiče, jdou na univerzitu ve stresu a studují pod větším psychickým tlakem než jejich kolegyně, které mají rodiče s nižším stupněm vzdělání. Právě obava z toho, že dívky či mladé ženy nenaplní očekávání a neuspějí jako jejich rodiče, je stresující.

Dokazuje to analýza vlasů studentek prvního ročníku vysoké školy. Ve vlasech se totiž ukládají stresové hormony. Vědci z Bochumi přitom zjistili, že dívky, jejichž rodiče mají vysokoškolské vzdělání, mají vyšší hladinu kortizolu ve vlasech, které jim narostly v průběhu prvního ročníku. V dotazníkové části výzkumu, v jejímž rámci studentky vyplňovaly otázky týkající se rodičů a vztahů s nimi, pak vyplynulo, že čím větší očekávání rodiče měli a čím více tlačili na své dcery, aby ve studiu uspěly, tím vyšší hladina kortizolu byla u studentek naměřena.

„Děti rodičů, kteří nemají vysokou školu, mohou na druhou stranu vyhrát. Protože jsou méně ve stresu,“ tvrdí doktorka Nina Minkley z Univerzity v Bochumi.

Pro výzkum si vybrala studentky s dlouhými vlasy, protože se nestříhají tak často a na dlouhých vlasech lze lépe pozorovat účinky stresových hormonů v průběhu mnoha let. Tedy vyloučit ty jedince, kteří byli ve stresu už na střední škole. Studenti mužského pohlaví na druhou stranu mají v naprosté většině případů vlasy pro podobné srovnání příliš krátké.

Studii publikoval odborný časopis Frontiers of Psychiatry.

A zde je pár tipů, které pomohou všem, co nastupují do prvního ročníku.

Snažte se poznat co nejvíce lidí

Pamatujte, že na vysoké škole často vznikají celoživotní přátelství. A tak nevynechejte jedinou příležitost k poznávání svých spolužáků. Nejenže se mohou stát skvělými kamarády, ale podají vám pomocnou ruku, pokud byste se ocitli v úzkých se studiem.

Choďte na přednášky

Velký rozdíl mezi střední a vysokou školou je, že zatímco na střední jste museli sedět celý den na hodinách, na vysoké už vás nikdo tak docela nenutí navštěvovat pravidelně přednášky, docházka je – alespoň u některých předmětů – na vás. A nově nabytá svoboda může být ošidná. Budete v pokušení vynechávat co nejvíce hodin a užívat si mimo školu – ale nedělejte to. Alespoň ne příliš často. Při zkouškách se to obrátí proti vám.

Nebojte se práce

A tím myslíme brigády či práci na částečný úvazek. Získáte nejen praxi, kterou budete po škole při hledání zaměstnání potřebovat, ale peníze se také hodí. A už jste velké holky/velcí kluci – přeci vás na vysoké pořád nebudou podporovat jen maminka s tatínkem…

Kolej není hotel, ale dá se přežít

O některých studentských kolejích kolují legendy, které jsou bohužel z větší části pravdivé. Nepředstavujte si čtyřhvězdičkový hotel, budete zklamaní. Ale na druhou stranu – budete mít střechu nad hlavou a spoustu přátel po ruce. A upřímně, legendární a pravdivé jsou nejen historky o kolejích, ale i o tamních večírcích…

Nezapomínejte studovat

Ačkoli je vysoká škola úžasnou příležitostí pro skvělý sociální život a nikdy nekončící večírky, v první řadě v ní jde o studium. Tak na to nezapomínejte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat