Hra na hudební nástroje nemá až tak zázračný vliv na mozek

Mnozí rodičové posílají své děti na lekce hry na hudební nástroje, protože věří, že se tím celkově zlepší kognitivní funkce potomka. Podle japonských psychologů je to mýtus. Hra na housle či klavír je sice pro mozek náročná, ale nijak nezlepšuje schopnost dítěte číst, psát a počítat a nezlepšuje ani výsledky ve škole.

Vyplývá to z revize čtyřiapadesáti studií, do níž bylo zahrnuto sedm tisíc dětí. Hra na hudební nástroje u nich nevedla ke zlepšení v žádných jiných oblastech studia ve škole.

„Náš výzkum dokazuje, že běžně uznávaná domněnka, že hudba zvyšuje inteligenci dítěte, není pravdivá. To znamená, že učit dítě hře na hudební nástroje s jediným záměrem posílit jeho kognitivní funkce a výsledky ve škole je zbytečné. Zatímco mozek lze trénovat ve hře na hudební nástroje, takže dané dítě je pak lepší ve vnímání a interpretaci hudby, neznamená to, že trénovat mozek hrou na hudební nástroje znamená zlepšovat také jeho schopnost počítat,“ tvrdí doktor Giovanni Sala z Fudžitovy lékařské univerzity v japonském městě Tojoake v prefektuře Aiči.

Přesto má vedení ke hře na hudební nástroj jistá velká pozitiva, tak například:

Větší sebevědomí

Učení se na hudební nástroj má v podstatě okamžité výsledky, dítě vidí, že hudbu ovládá s každým dnem lépe. A to mu dodá potřebné sebevědomí! Jak moc se mu bude dařit, je jen na něm, není závislé na kolektivu spoluhráčů. A to je potřebná vzpruha pro spoustu dětí, které s nízkým sebevědomím bojují.

Lepší trpělivost

Dnes jsou (nejen) děti zvyklé na okamžité uspokojení svých potřeb, nebaví je na něco čekat, vše vlastně mají na dosah ruky během chvilky. Ale u hudebního nástroje to tak nefunguje. Chce to čas, než mu přijdou na kloub, než hru na něj zvládnou. A to je naučí docela důležitou lekci – trpělivost. A také vytrvalost, protože zjistí, že když se nevzdají, získají odměnu v podobě vlastního úspěchu.

Prostor pro kreativitu

Hudba, tak jako každé umění, podporuje u dítěte kreativní vlohy. A ty se mu budou hodit nejen při hře na hudební nástroj, ale také v dalším životě. Třeba při hledání řešení ve složitých situacích či v práci. Byla by škoda kreativitu u dítěte ignorovat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat