Děti vyrůstající v zeleném životním prostředí mají vyšší IQ

Belgičtí vědci využili nejmodernější technologie a počítačovou analýzu k zhodnocení vlivu životního prostředí na vývoj inteligence u dětí. Satelitní snímky okolí domovů školáků druhého stupně základního vzdělávání vztáhli k jejich IQ a chování. Z výsledků je patrné, že čím více zeleně mají děti kolem sebe, tím mají vyšší IQ a méně problémů s chováním.

Analýza podporuje starší poznatky o vlivu čistoty vzduchu, hluku a stresu v životním prostředí dětí na jejich vývoj mozku.

Belgičtí vědci zhodnotili IQ a chování 600 dětí ve věku deset až patnáct let. A z analýzy satelitních snímků jejich životního prostředí vyplývá, že na každá tři procenta nárůstu zeleně v okolí domova připadá nárůst IQ o 2,6 bodu.

„Naše výsledky naznačují, že zelený prostor v obydlených oblastech může mít příznivý vliv na intelektuální vývoj a rozvoj chování u dětí, které žijí v městském prostředí,“ tvrdí autoři z Hasseltské univerzity.

Zatímco v roce 1950 žilo v městském prostředí jen třicet procent světové populace, dnes je to celá polovina a očekává se, že do roku 2050 to bude osmašedesát procent osob.

A co pobyt v přírodě přináší dospělákům?

Dobrá nálada vydrží až do večera

Když svítí slunce, všechno je takové veselejší. A vy nebudete výjimkou! Hřejivé paprsky, kterým se vystavíte během procházky, jsou totiž vynikajícím zdrojem vitaminu D. Díky tomu, že tato látka zvyšuje hladinu hormonu serotoninu v mozku, umí poměrně rychle navodit dobrou náladu a zahnat všechny chmury. Procházka v přírodě tlumí příznaky depresí a úzkostí.

Lepší tělesné křivky i zdravější srdce

Stále vás to do lesa, popřípadě do jiné zeleně, moc „netáhne“? Pak pro vás máme další dávku chybějící motivace. Závěry četných studií prokázaly, že pobyt v přírodě významně snižuje úroveň stresového hormonu kortizolu, což do jisté míry poskytuje prevenci kardiovaskulárních chorob i mozkových příhod. Pokud se venku navíc pohybujete po vlastní ose – tedy pěšky, můžete půlhodinovým špacírem v pomalejším tempu spálit i 80 kalorií. A to se přece počítá!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat