Školkové hraní utne školní lavice

Už po generace slyší děti před nástupem do první třídy, že „teď jim to teprve začne“. Ale co jim vlastně začne? Mají se bát? Nebo snad vy? A jak ten přechod od malého dítěte na školáka zvládnout co nejlépe?

Ve skutečnosti se musí děti naučit převzít najednou mnohem více odpovědnosti za svoje vlastní jednání. Musí vědět, že kdo se ráno včas nevzbudí, přijde do školy pozdě. Kdo neudělá domácí úkoly, může dostat poznámku. A kdo se nebude učit, nebude asi dostávat pěkné známky. Přechod od školkového hraní do školních povinností není někdy tak lehký. Ale máme pro vás několik tipů, jak se s novou situací vypořádat jako mistr.

Ranní vstávání

Na většině školách začíná vyučování v 8 hodin. Aby mělo vaše dítě dostatek času na oblékání, snídani a cestu do školy, musí vstávat brzy. Někdy to jde těžko, a to především až nastanou tmavé zimní měsíce. Dbejte na to, aby vaše dítě bylo večer včas v posteli, protože stále ještě potřebují deset až jedenáct hodin spánku. Navíc alespoň ze začátku školního roku budou chodit unavení už ze školy. Ráno se postarejte o co nejvíce světla a příjemná hudba a dobrá snídaně mohou vstávání také ulehčit.

Ve škole

Několik let chodilo vaše dítko do stejného prostředí, mezi známé lidi. Najednou si však musí zvyknout na něco nového. Musí se naučit, že se má přihlásit, když něco bude chtít, že musí sedět na svém místě, soustředit se, poslouchat nebo tiše pracovat. Dalším novým úkolem pro něj bude muset se umět ovládnout, být trpělivý a ohleduplný. Je dobré, když už z domu ví, že ve škole nemůže být stále středem pozornosti a že je třeba dát prostor i ostatním.

Domácí úkoly

Přijít ze školy domů a znovu se učit – domácí úkoly jsou asi největší změnou v životě dítěte. Ve škole se navíc učí všichni dohromady, ale doma je na učení sám. To už vyžaduje hodně osobní disciplíny. Během odpoledne svému školáčkovi zajistěte dostatek přestávek, kdy si bude moci malovat, stavět nebo mu budete něco číst. Školáček si bude moci odpočinout a budete tím navíc tříbit dovednosti jako soustředěnost a pozornost. Domácí úkoly byste měli dělat vždy ve stejnou denní dobu a po stejně dlouhou dobu, tak aby zbylo ještě dostatek času na hraní nebo pobyt na čerstvém vzduchu. Odborníci doporučují pracovat v maximálně třech desetiminutových blocích, mezi kterými bude i krátký čas na odpočinek. Dohromady byste tedy nad domácí přípravou měli denně strávit maximálně jednu hodinu.

Neměňte všechno

To, že máte doma školáka, neznamená, že se vám prvního září vrátí domů úplně jiné dítě. Není potřeba udělat za dosavadním uspořádání tlustou čáru a všechno změnit. Pokud máte zavedené svoje vlastní rodinné rituály, jako třeba čtení pohádky před spaním, společná večeře v pevně stanovenou dobu a podobně, měli byste v nich určitě pokračovat stejně i nadále, tak aby u dítěte byla zachována jistota. A klidně můžete zavést i nové, které budou spojené právě se školou – například loučení před odchodem do školy nebo přivítání při příchodu. Aktivně se zajímejte, jaký mělo vaše dítě den. Nenechte se odbýt okřídleným „dobrý“, ale ani zbytečně netlačte, pokud vidíte, že momentálně nemá náladu na vyprávění.

Přejeme vám bezproblémový start do nového školního roku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat