První gynekologická prohlídka dcery klepe na dveře

Dozrál čas a první gynekologická prohlídka vaší dcery už klepe na dveře? To chce malou přípravu! Jaké cenné rady můžete poskytnout vy sama a na kdy takové vyšetření vůbec naplánovat?

Z gynekologických prohlídek mívají obavy i zralé ženy, je tedy jasné, že podobné myšlenky neminou ani dospívající dívky. A vůbec, když jde o úplnou premiéru! Můžete na dění v ordinaci svou dceru nějak připravit? Jak?

Výběr dobrého lékaře 

Odborníci poukazují, že vůbec první návštěva gynekologa by se měla uskutečnit mezi 15. až 18. rokem. Ihned po zahájení pohlavního života je také vhodné kontroly zpravidelnit, neboť jejich primárním účelem bývá včasný záchyt nejrůznějších onemocnění, včetně onkologické prevence. Komu ale klín svého dítěte svěřit? Respektujte jeho přání a nenuťte mu lékaře, ke kterému chodíte vy. Některým dívkám může být představa, že je bude vyšetřovat muž, hodně nepříjemná. Zeptejte se tedy, zda bude ženská lékařka snesitelnější, popřípadě vyberte spolu tu, u které se vaše dcera bude cítit dobře. Nejlépe pak na základě osobních preferencí vašich kamarádek. A kdy přesně k doktorovi vyrazit?

Správné načasování 

Termín vstupní gynekologické prohlídky je nutné naplánovat mimo období menstruace – pochopitelně. Ideální čas je pak bezprostředně po jejím skončení. Neméně důležité je také svou dceru upozornit, že před samotným „zákrokem“ je nutné vyprázdnit močový měchýř. Pokud se tak nestane, pohmatové vyšetření pánve, dělohy i oblasti vaječníků bude nejen nepříjemné a mírně bolestivé, ale pro lékaře má i nedostatečnou výpovědní hodnotu.

Slibte podporu i svoji přítomnost

Asi nikdo nechce být v dosud nepoznaném a cizím prostředí úplně sám. A vydaný na pospas osudu. Právě proto dceři slibte, že u probíhající prohlídky zůstanete tak dlouho, jak jen to bude možné. Vaše přítomnost pomůže její strach trochu rozptýlit, a má navíc i praktický význam. Lékař se totiž bude ptát na rodinnou anamnézu, o níž máte dozajista trochu větší přehled. Jakmile poskytnete všechny potřebné informace a vaše holčička se s gynekologem více seznámí, bude už vyšetření, u kterého zůstane v ordinaci sama, absolvovat s větším klidem a menšími obtížemi.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat