Poznámky psané rukou si děti lépe pamatují

Jen málokterého evolučního biologa či neurologa překvapí výsledky studie norských expertů. Ti totiž prokázali, že dítě se učí rychleji a pamatuje si více, když si musí poznámky ve škole psát rukou. A proč to není překvapující? Ví se totiž, že rozvoj zručnosti ruky a pohyblivosti prstů – a tedy i umění psát – výrazně ovlivnilo rozvoj koncového mozku a inteligence. Právě procvičování motoriky rukou a psaní posilují v mozku centra, která souvisejí s učením a inteligencí.

Před miliony let se u našich předků začal prudce rozvíjet koncový mozek. Zvětšoval se a v souladu s tím, začali lidé obrábět rukama, používat první nástroje a zdokonalovat u sebe nejjemnější motoriku prstů.

Vědci z Norské univerzity vědy a techniky prokázali, že děti, které si musejí poznámky ve škole psát rukou, se učí rychleji a pamatují si více než ty, které si je píší na počítači. A co víc? Princip nemizí ani v dospělosti. I u dospělých jde učení rychleji a lépe, když se zápisky tvoří perem na papíře.

Starý dobrý papír

Profesorka Audrey van der Meer pomocí snímacích technologií také prokázala, že mozek pracuje mnohem intenzivněji a efektivněji, když člověk píše rukou na papír. Učí se rychleji a déle si pamatuje přednášené informace.

„Použitím pera a papíru poskytujeme mozku více háčků, jimiž si tvoří paměť. Psaní rukou tvoří mnohem více aktivity v senzomotorických částech mozku. Spousta smyslů je aktivována tlakem pera na papír, když vidíte písmena, která píšete a slyšíte hlásky, které jsou vyslovovány,“ vysvětluje van der Meer princip pera a papíru.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat