Jak zařídit co nejkrásnější pokoj pro dívku

16.12.2020 | Děti a rodina

Máte doma milovníci růžové barvy a rádi byste jí udělali radost? Prozradíme vám, podle jakého klíče se navrhují ty nejkrásnější dětské pokojíčky pro holčičky a jak ho využít i při běžném domácím plánování.

A vůbec nezáleží na tom, jestli se chystáte pořídit zbrusu nový pokojíček, nebo chcete „jen“ přestavět ten stávající. Poradíme vám v obou případech.

Mnoho podob pro jednu obyvatelku

Dětský pokoj je místem, které se často mění. Zatímco dětské obrazy pro jeho novorozenou majitelku vybírá obvykle maminka, čím více vaše dcerka roste, tím více bude chtít do svého bydlení takříkajíc mluvit.

Výběr obrazů pro starší dívky už bývá v jejich režii. Mnohdy volí obrazy dětských kreslených hrdinů. Později už jsou jakýmsi středobodem různé pěvecké a herecké hvězdy. Některé dívky milují přírodu, takže i tyto motivy přicházejí v potaz. Alternativ je zkrátka hodně a každá dívka má jiný vkus, jímž se bude řídit.

Určitě jí to dovolte. Jen ona ví, jak se v aktuálním prostoru cítí a co by bylo potřeba, aby se do své postýlky nebo ke svému pracovnímu stolu opravdu ráda vracela. Naslouchejte jí tedy – ale s kritikou. Ne vždy je totiž nutné splnit vše, co svým dětem tzv. na očích vidíte.

A od jakého věku?dvouleté dítě může být pro výběr doplňků či nábytku poměrně slušným parťákem. Ví, jaké pohádkové postavy se mu líbí nejvíce a jaké barvy by okolo sebe chtělo mít. Ale nemusíte se ho ptát přímo na konkrétní produkty. Mnohem lépe uděláte, pokud si najdete obrázky různých dětských pokojíčků a necháte ho vybrat ty, jež se mu líbí nejvíce. Rychle si tak uděláte představu o tom, co vaše dcerka vlastně chce.

Když chcete plnit přání, zaměřte se zejména na barvy a doplňky

Určitě není nutné pořizovat nové vybavení do pokojíčku vždy, když dítě jen trochu odroste. Mnohem lepší je sázka na univerzální kusy nábytku, které pak jen podle potřeby doplníte vhodnou výmalbou, dekoracemi a doplňky.

Právě ty mohou odrážet vkus vašeho dítěte i jeho záliby –⁠ a to velmi jednoduše a levně. To především. Tapetu, lampu nebo třeba polštářek totiž vyměníte mnohem jednodušeji než třeba celou postel, vyvedenou ve stylu Ledového království.

Dbejte však na jedno důležité pravidlo – výběr barev. Ty výrazné dopřejte vždy stěnám či nábytku – nikdy ne oběma dohromady. A jak zajistit barevnou pestrost tak, aby se nezměnila v chaos? Dbejte na pravidlo dvou – to znamená, že každá barva se musí v prostoru opakovat alespoň dvakrát, aby si v něm pevně vydobyla své místo a působila přirozeně a nikoli jako „pěst na oko“.

A jak to vypadá v praxi? Pokud se rozhodnete své holčičce dopřát třeba červený koberec, měla by být ve stejném odstínu vyvedena třeba dětská lampa nebo polička.

Co se týká dětské lampy, tu je třeba volit hlavně podle designu. Tradiční modely disponují LED žárovkami nebo LED pásky. V každém případě nechte holčičku vybrat lampičku samotnou. Bude mít pocit, že má ve svém pokoji přesně to, co si vybrala. Tím pádem nebude později protestovat. Vy se jen soustřeďte na dostatečný výkon svítidla.

A pamatujte si, že dvě stejné věci, jsou-li umístěny na témže místě, se počítají jako jedna. Takže dva polštářky na pelesti v zelené barvě ještě musíte do pokojíčku kompozičně zasadit prostřednictvím jiného zeleného doplňku. I kdyby mělo jít třeba o samolepku na dveřích, případně o pruh dětské tapety na pohledové stěně.

Zaměřeno na textilie

Holčičky se rády obklopují měkkými a příjemnými věcmi, takže pokoj bez závěsů nebo koberce  si u nich vůbec nedovedeme představit. Není pravdou, že se v textilu jen drží prach. Naopak. Díky moderním technologiím ho řada materiálů dokáže účinně antistaticky odpuzovat. Ty nejlepší pak mohou být opatřeny i antibakteriální úpravou. Prozatím se obvykle jedná jen o matrace či koberce, ovšem jejich nabídka je stále větší, takže je rozhodně z čeho vybírat.

Dbejte také na to, aby se všechny povrchy, které se mohou dostat do kontaktu s dětskýma ručkama, daly snadno omývat a čistit. Nikdo se totiž nechce doživotně dívat na skvrnu od oběda nebo pozůstatek vylitého džusu. Nehody se však zkrátka stávají, takže s nimi musíte počítat. A proč zakazovat dítěti konzumaci jídla a pití v jeho vlastním pokoji, když lze všechno vyřešit mnohem elegantněji? Jednoduchá řešení bývají v praxi často ta nejlepší – a při zařizování dětského pokoje to platí dvojnásob.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat