Cvičení v těhotenství prospívá matce i dítěti

Sportovat, nebo nesportovat, když je miminko na cestě? To záleží na tom, zda si chcete ulevit od bolestí zad, zácpy, náladovosti, otoků a křečových žil.

Cvičení v těhotenství rozděluje svět nastávajících maminek na dva nesmiřitelné tábory. Některé ho považují za zbytečný hazard, jiné nevidí důvod, proč s bříškem v aktivním životním stylu přestávat. Jak to vidí odborníci? Ti fyzickou aktivitu nejenže smířlivě akceptují, oni ji dokonce vřele doporučují! Pochopitelně pouze za předpokladu, že je žena zdravá, cítí se dobře a má souhlas svého ošetřujícího lékaře.

Pozitiva, která nelze přehlížet

Na cvičení během gravidity se zaměřila celá řada studií. Všechny se shodují v tom, že pohyb jako takový zmírňuje bolesti zad a zabraňuje zácpě, zatímco pomáhá předcházet striím a křečovým žilám, což jsou běžné „těhotenské trable“. Seznam prokázaných sportovních výhod je ale ještě o něco obsáhlejší. Aktivita v radostném očekávání totiž také podstatně zkvalitňuje spánek, posiluje imunitu a zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému. Dále vylučuje výkyvy nálad, omezuje pravděpodobnost gestačního diabetu a podporuje správné držení těla. Neméně prospěšná je také pro miminko, které si zatím lebedí v plodové vodě.

Ve dvou se lépe táhne

Experti specializující se na prenatální vývoj zastávají názor, že mírný trénink maminky stimuluje pohyby plodu, což přispívá k jeho zdravému růstu. Rovněž má podle nich pozitivní vliv na jeho srdce, mozek, nervový systém i hmotnost, což s sebou nese cennou investici do budoucna.

Jak začít?

V první řadě svůj nápad zkonzultujte s lékařem, protože vám ho nejprve musí „posvětit“. Když vše půjde podle plánu, nezbývá než zvolit správnou činnost. Určitě se vyvarujte všemu, při čem hrozí riziko pádu nebo zranění, jako je například jízda na koni či lyžování. Nevhodné jsou i aktivity vyžadující zvedání jakýchkoli závaží. Pro jistotu se obloukem vyhněte také kontaktním sportům. Doporučuje se běh v mírném tempu, rychlejší chůze, jóga, tanec, plavání či nenáročné formy aerobiku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat