Zábava pro děti během svátků

Vánoční svátky jsou časem klidu a odpočinku. Děti se mohou dívat na pohádky, jíst cukroví a užívat si nicnedělání. Tento rok ale bude volno o něco delší než obvykle. Proto by stálo za to, děti pošťouchnout také k tomu, aby se něco nového naučily. Můžete zkusit cizí jazyky, kde není potřeba děti složitě nutit. Můžete je lehce vměstnat do jejich každodeního fungování. Víme, jak na to!

Sledujte pohádky a poslouchejte koledy

Zkuste společně sledovat vánoční pohádku (na začátku s českými titulky, pak s cizojazyčnými a nakonec bez nich), poslouchat koledy, oblíbené písničky, nebo si třeba cestou autem za příbuznými pustit audioknihu. Tím lze trénovat porozumění mluvenému slovu a osvojení správné výslovnosti. Čtením v cizím jazyce si zase rozšiřujeme slovní zásobu a upevňujeme větnou skladbu. Na trhu navíc existuje celá řada knížek nebo časopisů od pohádek až po scifi, a také dle aktuální jazykové úrovně.

Hrajte si

Děti se učí lépe, když se baví, a to platí především pro ty mladší. Vyrábějte kartičky, hrajte hry jako pexeso nebo scrabble –⁠ vše v cizím jazyce. Mluvte o činnosti, kterou zrovna děláte – pokud se vaše dítě například obléká, požádejte ho, aby popsalo, jakou má oblečení barvu atd. Procvičujte slovní zásobu, když pomáháte dítěti uklidit pokoj („Dáme knížky do police”, „Kde je červené auto?“). Když jdete nakupovat, dejte svému dítěti seznam věcí, které má najít (použijte obrázky nebo slova). Budete tak simulovat reálné situace a dítě se do jazyka lépe dostane. Neopravujte ovšem zbytečně mnoho jeho nepřesností. Je důležité, aby se hlavně rozmluvilo.

Není nad rutinu

Při učení obecně pomáhá, když můžeme nově nabyté vědomosti využít. Pokud daný jazyk ovládáte, komunikujte se svým dítětem v tomto jazyce, například si stanovte, že každou sobotu od 11 do 12 budete hovořit jen anglicky. „Časové rozmezí přizpůsobte věku a individuálním potřebám dítěte, čas ale dodržujte. Školní děti se možná budou každodennímu procvičování vzpouzet, ale je to mnohem efektivnější a příjemnější, než vše dohánět den před testem,” doporučuje Marie Jelínek, hlavní metodička jazykové agentury Skřivánek.

Mobilní aplikace

Ačkoli se snažíme děti od mobilů odtrhnout, můžeme najít cestu, jak využít výhodu těchto zařízení i při výuce cizího jazyka. Existuje nepřeberné množství aplikací, které jsou zdarma, a dokáží s učením cizích jazyků pomoct. Jejich nespornou výhodou je, že jsou často založeny na principu hry, a dokáží tak motivovat a zaujmout. Děti také mnohody pochytí slovíčka z videoher nebo sledováním YouTube kanálů v cizím jazyce – v těchto případech ale platí, že všeho s mírou, vysedávání před obrazovkou lepší znalost jazyka automaticky nevykouzlí. Podobně fungují také on-line platformy, které umožňují trénink všech jazykových dovedností, tj. poslechu, čtení, psaní i mluvení. Výhodou je automatické vyhodnocení cvičení, možnost opravy, součástí jsou i testy či statistiky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat