Když tatínci při výchově hrají jen vedlejší roli

Že děti během prvního roku života jsou více spjatí s maminkou než s tatínkem, je pochopitelné. Ale zatímco z některých tatínků se potom stávají skuteční hrdinové, jiní naproti tomu žijí jen tak vedle svých dětí.

Na začátku si představte situaci: Ráno si ve školce povídají dva utahaní tatínci o tom, jak hroznou mají za sebou noc. Na konec rozhovoru se domluví, že se v sobotu sejdou, aby si děti mohly spolu pohrát.

Generace „nových“ tatínků?

Něco se vám na tom nezdá? Možná už jen to, že se ve školce sejdou hned DVA tatínci najednou. Ženy-matky sice nastoupí do práce hned, jakmile dítě může nastoupit do školky, vypadá to, že odvádění a vyzvedávání dětí je ještě stále úkolem právě žen.

Dál jste se zarazili u těch „hrozných“ nocí? Ruku na srdce – kolikrát si děti v noci na starosti vzal váš muž, aby mohl říct, jak hroznou noc má právě za sebou? Mohla byste se ohradit, že by možná i rádi pomáhali, ale děti chtějí zkrátka jen maminku. Upřímně – většina dětí si také raději dá sladkosti než zeleninu… Od toho jste vy rodiče.

A konečně poslední věc – dva tatínci na hřišti? Kolik z vás mělo to štěstí, tohle ve skutečnosti opravdu vidět? Ale proč je celá ta situace taková vzácnost?

Tatínci – žádejte svůj čas

Bohužel hodně matek není právě příliš nápomocných, pokud jde o přenechání otěží partnerovi. Ženská arogance ve věcech výchovy je někdy rvoucí vlasy  ale řekněme to takhle – všechno, co jste v životě chtěli, jste si museli sami vybojovat. Jasně – tatínek na hraní je sice fajn, ale když přijde na lámání chleba, je dobré, aby vaše dítě vědělo, že něco vydržíte a hodně zvládnete i bez pomoci.

Dánský rodinný terapeut Jesper Juul doporučuje dokonce, aby matky po dosažení jednoho roku dítěte, odjely samy na týdenní dovolenou. Tak dají muži-tatínkovi šanci stát se opravdu odpovědnými otci. A to si nakonec přejí (většinou) oba. Nebo vám by se nelíbilo, nechat děti občas tatínkovi a přitom vědět, že se dokáže postarat o děti sice jinak než vy, ale pořád stejně báječně?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat