Nevhodná slova pro výchovu dětí

Výchova není v žádném případě jednoduchá, navíc uprostřed globální pandemie. Psychologové ovšem radí, na jaká slova si především dát pozor.

I úplně obyčejné slovo může mít neobyčejnou moc naprosto změnit celý význam věty. Řeč je velmi mocná, a proto jsou to někdy jen malé změny, které dosáhnou obrovského úspěchu. I při výchově dětí. Dětská psycholožka radí, která slova proto používat mnohem uvědoměleji.

„Jednoduše“ / „jen“

Z perspektivy dospělých je mnoho dětských záležitostí tak jednoduchých, že často nechápou, kde je problém. Nebo respektive nechtějí chápat. Pokud má dítě například potíže naučit se kvůli zavřené škole všechno doma, pak většina rodičů reaguje asi podobně: „Musíš si jednoduše jen sednout a podívat se do knížky, tam najdeš přece všechno!“ Ale právě to „jen“ a „jednoduše“ není pro dítě z různých důvodů zrovna to nejlehčí. Raději použijte: „Nejde ti to? To nevadí, pojď, zkusíme to spolu.“

„Ale“

Tohle slovo má na dítě až enormní vliv a je takříkajíc negativním příkladem k „a“. Když řeknete „Můj syn je báječné dítě, ale musí se naučit chovat lépe,“ popíráte všechno to dobré, co jste před ale řekli. Vaše dítě to bude pravděpodobně cítit tak, že pro vás bude dobrý až tehdy, když dokážeš vyřešit svůj „problém“. V nejhorším případě, že ho do té doby nemůžete mít rádi. Pokud je to jen trochu možné, mnohem lepším výrazem místo „ale“ je „a“. Stejná věta pak bude znít úplně jinak: „Můj syn je báječné dítě a musí se naučit ovládat.“ I jen tímto malou změnou uděláte velký krok k pozitivní a milující výchově.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat