Rozvíjejte důmyslně u svých ratolestí představivost a fantazii

Fantazie a představivost jsou těžko uchopitelné lidské vlastnosti a mnohými lidmi ještě v dnešní době nejsou dostatečně oceňovány. Je ale obecně známo, že to je právě fantazie, která z velké části stojí například za vědeckým pokrokem. A neméně důležitá je i představivost, která lidem pomáhá rozhodovat se v problémových situacích. I z těchto důvodů je proto důležité tyto dvě spolu úzce související vlastnosti rozvíjet u malých dětí. Jak na to přirozeně a bezbolestně?

Vysvětlujte, odpovídejte, zamýšlejte se

Zvídavé otázky od svých potomků známe všichni. Kolikrát se zeptají na takové věci, které my považujeme za samozřejmé a za pevně dané. Nepřemýšlíme tak nad tím, proč se věcí dějí tak, jak se dějí. Možná bychom ale měli. Třeba právě v situacích, kdy čelíme otázkám od dětí. Místo toho, abychom jednou větou odsekávali nebo podávali vysvětlení typu „Tak to prostě je.“, snažme se nad svými odpověďmi přemýšlet nahlas, a dávat tak dětem komplexní vysvětlení a nahlédnutí do naší rozsáhlé a rozvětvené mysli. Tím jim ukážeme veškeré možnosti a demonstrujeme to, že jen málokdy má otázka jednu jedinou odpověď.

Hloubavé otázky svým dětem ale klaďte i vy sami. Ptejte se při procházkách, co by dítě dělalo v té a v té situaci a snažte se tím probudit jejich fantazii. Otázky by měly být zajímavé, otevřené a všetečné. Tím v dětech vyvoláte i představivost a pomůžete jim vyjádřit své myšlenky.

Malujte, modelujte a tvořte

Jakákoli tvůrčí činnost dovede podpořit kreativitu a pomůže se dětem ponořit do světa představivosti. Pokud chcete, můžete dětem čas od času vymyslet téma, kterého by se měly držet, abyste si ověřili, jak v dané struktuře přemýšlejí, ale zároveň je dostatečně často nechte tvořit od srdce. Ať vyrábějí, co zrovna chtějí, a nemusí vám to zrovna ani moc dávat smysl. Ujistěte se, že mají k tvorbě dostatek prostředků a pomůcek a nic nezkazíte fixy nebo třeba modelovacími hmotami. Modelování navíc rozvíjí i motoriku a děti baví. Pořiďte ale takové modelíny, které nešpiní. Zakoupíte je například na webu obchodu pro kreativce Idea Creative. Občas si také naordinujte tvořící odpoledne společně s dětmi. Pomoci vám mohou například s přírodními dekoracemi do interiéru nebo s vánoční či velikonoční výzdobou.

Čtěte

Přestože dnešní doba nabízí dostatečné množství všech možných pohádek na nespočtu online platforem a není nic jednoduššího než dítě posadit k počítači a nechat ho se koukat, čtení bychom rozhodně nezavrhovali. Budete-li dětem číst již od útlého věku, je velmi vysoká pravděpodobnost, že s dětmi literatura zůstane i v dospělosti. A jak víme, jen málo věcí dovede vtáhnout do děje tolik jako dobrá kniha. Čtení navíc rozvíjí slovní zásobu a podporuje všeobecný přehled. Volte však pohádky nebo příběhy vhodné pro daný věk dítěte a nezapomeňte o příbězích diskutovat a doptávat se dítěte, co si o daném příběhu myslí. Pomůžete mu tak se nad knihou zamyslet a probádat zákoutí své mysli.

Nechte děti vydechnout

Fantazie a představivost nezřídka přichází ve chvílích, kdy se o to nejméně snažíme. Nechte proto děti čas od času v jejich vlastním světě. Ať si dovedou hrát samy bez dospěláckých hranic, které se jim snažíme nastavit. A že je dle vás dětská hranice mezi realitou a fantazií občas hodně tenká? Nebojte se, u dětí je to zcela normální a časem realita fantazii přece jen vystřídá. Je ale na nás, na rodičích, aby to nebylo moc brzy.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat