Svatební zvyky mají svou dávnou historii

V rámci svatby existují různé zvyky a tradice, které mnoho svatebčanů dodržuje. Mají svoji dlouholetou historii a většina z nich má novomanželům zajistit štěstí. Znáte je?

Většinu svatebních tradic většina svatebních párů dodržuje, aniž by o tom možná vůbec tušily. Jako například nošení svatebních šatů, společné rozkrajování svatebního dortu nebo házení svatební kytice. Některé mají novomanžele ochránit od zlého a jiné zase zajistit šťastné manželství se spoustou dětí.

Bílé svatební šaty

Některé zvyky jsou samozřejmostí – jako například bílé šaty nevěsty. Asi nejznámější a také nejrozšířenější je tradice, aby nevěsta ve svůj svatební den měla něco nového, něco starého, něco modrého a něco půjčeného. Původně se jedná o starý anglický zvyk. Něco starého a nového jsou symboly přechodu od starého života k novému. Něco půjčeného zastupuje lásku a přátelství a něco modrého znamená věrnost v manželství.

Mnoho lidí také věří, že nevěsta by si v žádném případě neměla svatební šaty šít sama. Ve svůj velký den by měla mít šaty koupené nebo půjčené. Pokud si je ušije sama, znamená to, že i manželství bude velmi náročné a žena v něm bude muset hodně pracovat.

Jsou ale i další zvyky, které se dědí v rámci rodiny nebo kraje. A tak se může stát, že jedna nebo druhá rodina na svatebním obřadu a po něm často překvapeně zírá, co se to vlastně děje. Tohle jsou ty méně rozšířené.

Svatební termín s přibývajícím měsícem

Tato tradice je založená na tom, že šťastné manželství může vzniknout jen tehdy, pokud budou novomanželé sezdáni při přibývajícím měsíci. Ubývající měsíc údajně štěstí ubírá. Ale i denní doba hraje svoji roli. Tak by si měli ženich a nevěsta své ANO říci při vycházejícím slunci – tedy do 12 hodin.

Rozbíjení nádobí noc před svatbou

O předsvatební noci se sejdou příbuzní a přátelé nevěsty i ženicha, aby rozbíjeli v domě novomanželů nádobí. Střepy mají přinést štěstí a hluk odehnat zlé duchy. Nesmí se ale rozbít žádné sklo – skleněné střepy totiž oproti těm porcelánovým přinášejí smůlu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat