Naordinujte dětem každodenní pohyb

Světová zdravotnická organizace doporučuje pro děti a dospívající mládež alespoň 45 minut tělesné aktivity denně. Ale tohle splňuje jenom minimum dětské populace, a to nejen v době koronaviru. Momentálně sice tráví naše děti více času u telefonu nebo tabletu než na hřišti, ale to neznamená, že se nemohou hýbat.

Obecně vzato, lze o sportování dětí a mládeže říct jen to, že většina z nich se hýbe příliš málo. Kromě toho, že často není v jejich okolí žádná velká nabídka sportovních kurzů, ani ve škole nebo doma nemají mnoho příležitostí sportovat. WHO doporučuje alespoň 45 minut tělesné aktivity denně, lepší by bylo 60 minut s různou intenzitou činností – běhání, jízda na kole, šplhání,… Bohužel se denně aktivně hýbe jenom necelá čtvrtina dětské populace a s přibývajícím věkem klesá i aktivní doba.

Sport killer

Jaký je hlavní důvod, proč děti nesportují? Existuje samozřejmě několik příčin, ale ten největší zabiják jsou média. Možná si řeknete, že to není přece tak hrozné, ale z výzkumu vyplývá, že průměrně náctileté děti tráví u počítače, telefonu a televize 7 (!!!) hodin denně! Tedy zhruba celou vaši pracovní dobu…

Proč je sport tak důležitý?

Nejde jenom o zdravé srdce a krevní oběh, ani o posílení imunitního systému, i když to je samozřejmě z dlouhodobého hlediska pro život dětí zásadní, ale jde i o dobrý pocit, který mohou mít děti samy ze sebe, o kvalitu života, kterou si sportem zajistí, a také o samotný stav mysli, protože sport posiluje dětskou sebedůvěru.

Jak motivovat dítě ke sportu?

Asi nic z uvedeného pro vás není novinkou, ale stále nevíte, jak dítě ke sportu motivovat? V první řadě byste příkladem měli jít vy jako rodiče. Jakmile vaše dítě uvidí, že i vy pravidelně sportujete, bude sport považovat za přirozenou součást života. V druhé řadě zkuste pohyb zařadit i do běžných denních aktivit, kdy budete používat auto co nejméně. A za třetí zapojte do „hry“ i digitální média. Existují speciální hry, takzvané exergames, které nutí hráče, tedy děti a mládež, k pohybu, aby dosáhly na vítězství. Nebo zkuste využít pohybové aplikace jako geocaching nebo třeba Pokemon GO. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat