Rozdílná výchova dívek a chlapců

Zlobí víc kluk? Nebo je to o „větší nervy“ s holkou? Obě pohlaví mají podle odborníků něco, takže si člověk, respektive rodič, asi nevybere!

Ať už je pohlaví dítěte jakékoli, péče o něj s sebou nese celou řadu povinností i určité oběti. Vezměme si třeba nekonečnou výměnu plenek, bezesné noci trávené uspáváním nebo naprostou ztrátu volného času. Co se týká samotné výchovy, řada rodičů přemýšlí nad tím, u koho je to náročnější. Jsou tvárnější dívky? Nebo je to lehčí s chlapci? I odborníci jsou v tomhle na vážkách…

Záležitost ohledně fungování mozku

Ve studii uznávaného britského psychologa Simona Barona-Cohena, který je i autorem mnoha knižních publikací, bylo zjištěno, že v zapojení mužského a ženského mozku existují určité zásadní rozdíly. Tento expert tedy došel k závěru, že zatímco holčičky bývají naladěné na své emoce, kluci jsou agresivnější a odvážnější.

Malí raubíři také prý nejsou schopní domýšlet následky svých činů, takže někdy končí jen poškozeným nábytkem, jindy třeba zlomeninou. Že se bezhlavě pouštějí i do rizikových situací, za to podle Simona Barona-Cohena mohou vyšší hladiny testosteronu, které v nich, byť tak nízkém věku, probouzejí alfa mužské instinkty. Právě testosteron je důvodem, proč chlapci ve všem, co dělají, vidí jistou soutěž a možnost ukázat svou nadřazenost. Jak je to s roztomilými princeznami v růžové?

Větší slovní zásoba i emocionální péče

Zdá se, že méně „náročné“ to bude s těmito andílky, viďte? Záleží na úhlu pohledu. Dívky se oproti svým bratrům naučí mluvit v dřívější fázi života a zpravidla mívají i širší slovní zásobu. Tedy alespoň tak situaci hodnotil americký vědec a neurolog Norman Geschwind. I on svého času viděl výhodu v tom, že holčičky dokážou celkem brzy přesně říct, co chtějí a co je zajímá. Na stranu druhou to znamená neustále odpovídat na kladené otázky, a to od rána do večera.

Norman Geschwind za svého působení však upozorňoval i na to, že holčičky vyžadují silnější emocionální podporu, neboť jsou citlivější a více na ně působí okolní vlivy. Může to být nepřízeň vrstevníků, nesplněné přání v podobě koupě nové hračky nebo zákaz vstupu na dětské hřiště. Jinými slovy – nechají se snáze „rozhodit“. No vida. Stejně asi není důležitá ta náročnost výchovy, podstatná je ta bezpodmínečná láska, která je s rodičovstvím úzce spojená, nemyslíte?

Zdroj: .momjunction.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat