Dobře míněné výchovné rady jsou někdy na škodu

S radami je to vždy těžké, děti totiž většinou stejně udělají pravý opak. A pak jsou tady ty dobře míněné rady, které bychom dětem ale neměli říkat nikdy.

Jen zřídkakdy napovídáme tolik nesmyslů jako právě při rozhovoru s našimi potomky. Počínaje „počítám do tří“ až po „tohle bych si já nikdy nedovolila“. Je totiž strašně jednoduché jen pokračovat v tom, co nám říkali naši rodiče a oni to slyšeli od svých rodičů a tak dále… Obzvlášť oblíbená jsou také moudra z kategorie „kalendářových přísloví“. Podle knihy „Psychology today“ a jejího autora psychologa Mika Brookse je ale jedna rada mimořádně příšerná.

Vždycky to nejlepší

To nejhorší, co můžeme dětem nebo mladistvým říct, je „dej ze sebe jen to nejlepší“. A to pokud možno pořád. Pokud se někdo zamyslí lépe nad tím, co vlastně svým dětem radí, jen těžko se asi ubrání studu. Opravdu by měl ze sebe každý člověk vždycky jen to nejlepší? A hlavně – máme stejné požadavky i sami na sebe?

Proč to nemá žádný smysl

Na jednom příkladu pak vysvětluje, proč tahle rada zkrátka v praxi není proveditelná. Pokud by zkusil být vždy ten nejlepší otec, nejlepší manžel, nejlepší blogger, sportovec, soused a psycholog, rychle by přišel do bodu, kdy se úmysly všech navzájem vylučují. Být stále ve všem nejlepší je nemožné. A ani to nemůže vést k cíli, který si každý rodič pro své dítě přeje, sice, aby bylo v životě šťastné.

Vhodná alternativa

A jaká je tedy Brooksova alternativa k pracovní morálce? Nepracujte vždycky tvrdě, ale chytře! Ani tato rada samozřejmě nemůže platit jednoznačně, ale asi nejvíce se podle něj přibližuje k tomu, co chceme pro děti a po čem i my toužíme.

Zdroj: názory autora, psychologytoday.com






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat