Pomoc dítěti při nebezpečné kyberšikaně

Mobbing neboli šikana přes chytrý telefon nenechává své oběti ani chvilku klidu. Díky nepřetržité dostupnosti nejsou nadávky, urážky a obtěžování jen otázkou konkrétního místa nebo času. Jak pomoci dítěti s kyberšikanou?

Šikana je mezi dětmi a mladistvými opravdu velký problém. Používáním chytrých telefonů a sociálních sítí jako je Instagram, TikTok, Facebook a další nekončí bohužel za vraty školního dvora. V takovém případě se jedná o kyberšikanu.

Co je kyberšikana

Kyberšikanou se rozumí vědomé urážení a ponižování, nadávky a ohrožování osob přes internet. Může se dít přes sociální sítě, přes messengerové aplikace nebo přes e-mail. A díky komentářům, veřejným výhrůžkám, fakeovým profilům, přímému obtěžování nebo sdílením ponižujících fotografií je oběť vystavena obrovskému psychickému tlaku. Často se tak děje anonymně, většinou se ale oběť a pachatel znají osobně. V mnoha případech je také kyberšikana pokračováním školní šikany. Proto také mají oběti často podezření, kdy by za tím mohl stát.

Jaké jsou následky

Kyberšikana je nanejvýš nebezpečná a může mít katastrofální následky. Veřejné zesměšňování a bezmoc se bránit, vede v mnoha případech k silnému psychickému poškození – deprese, poruchy spánku, strach nebo ústraní. V některých případech může dokonce skončit sebevraždou nebo pokusem o ni.

Jak pomoci šikanovanému dítěti

Zásadní je stát vždy za svým dítětem. Dopřejte mu pocit, že u vás vždycky najde pomoc, vyslechněte ho a berte jeho problémy vážně.

Pokud vám dítě o kyberšikaně řekne, neměli byste uspěchaně reagovat zákazem internetu. Většina dětí, které jsou šikanovány online, jsou stejnými dětmi šikanovány i ve škole.

Vyhotovte společně se svým dítětem kopie obrazovky s příspěvky, komentáři a zprávami, ve kterých je šikanováno.  

Kyberšikana není povolená, proto ji nahlaste provozovateli stránek, který je následně povinen odpovídající komentáře, obrázky nebo videa odstranit. 

Většina obětí zná pachatele z reálného života. Když zjistíte, kdo za napadeními stojí, měli byste neprodleně reagovat. Nejdříve můžete vyzkoušet rozhovor s pachatelem a jeho rodiči. Když to nepomůže, můžete informovat učitele nebo dokonce policii. V žádném případě to neignorujte.

Mnohdy dítě nedokáže odhadnout, jaké následky sdílení určitých věcí na internetu může mít. Vysvětlete mu je v rámci možností a stanovte si společná pravidla, co se smí postovat a co má zůstat raději soukromé.

Zdroj: názory autora, kidshelpline.com.au







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat