Dětské hračky mohou obsahovat nebezpečné plasty

Asi každé dítě má nějaké hračky. Bohužel ne všechny splňují kritéria nezávadnosti. Některé se dokonce dávají do souvislosti s rakovinou!

Hračky jsou přirozenou součástí dětského světa. Některé rozvíjejí motorické dovednosti a rozšiřují duševní obzor, jiné zase podporují kreativitu, inspirují řešení problémů nebo připomínají reálný život. Protože s nimi naši nejmenší tráví hodně času, jako rodiče očekáváme, že jsou bezpečné a nezávadné. Je tomu ale skutečně tak?

A zase ty škodlivé plasty

Už delší dobu se objevují názory, že určité chemické látky používané při výrobě hraček mohou být zdraví škodlivé. Problémem je ovšem nejen složení, ale i to, že výrobci o něm neudávají kompletní informace. Co všechno taková pískací knížka, barevná harmonika nebo skládačka obsahuje? Na to se zaměřili američtí vědci z Michiganské univerzity ve spolupráci s odborníky z Organizace spojených národů (OSN) a dánské Technické univerzity (DTU). Poznatky jejich studie byly zveřejněny v magazínu Environment International. A nepotěšily ani jednoho čtenáře!

Nebezpečný svět, ve kterém žijeme

„Ze 419 chemikálií nalezených v tvrdých i pěnových plastových hračkách jsme identifikovali 126 látek, které mohou potenciálně poškodit zdraví dětí buď prostřednictvím rakovinných, nebo nerakovinných účinků. Objevili jsme celkem 31 změkčovadel, 18 zpomalovačů hoření a 8 kontroverzních vonných sloučenin. Jako škodlivou definujeme tu přísadu, jejíž množství překračuje regulační referenční dávky,“ vysvětluje lékař a spoluautor studie Peter Fantke.

Plasty se dnes počítají na kila!

„Z několika starších výzkumů, k nimž jsme přihlíželi, vyplynulo, že jedno dítě má v průměru 18 kilogramů hraček. A to je hodně nebezpečných plastů, které ho denně obklopují. Pro rodiče je velice obtížné se jim vyhnout. Dokud příslušné orgány nezakážou používání ftalátů a jejich ještě škodlivějších alternativ, nemá to řešení. Je třeba se více zabývat i hračkami vyráběnými mimo Evropu, jež se dovážejí na náš trh,“ myslí si další spoluautor výše zmíněné studie, kterým je dánský vědecký výzkumník Nicolò Aurisano.

Zdroj: sciencedaily.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat