Víte, jak správně pečovat o dětskou pokožku? Toto byste měli vědět

13.07.2021 | Děti a rodina

I vás zanedlouho navštíví čáp a vy už nyní plánujete co a jak? Není se čemu divit, rodiče chtějí dát svým dětem vždy jen to nejlepší, a proto je samozřejmé, že se chtějí na nového člena rodiny i patřičně připravit. Chcete vědět, co by vám nemělo uniknout a čemu byste měli věnovat zvýšenou pozornost?

Dětská pokožka

K zásadám správné péče o dítě patří samozřejmě i výběr dětské kosmetiky. V dnešní době naštěstí (nebo i naneštěstí) je na trhu obrovské množství přípravků, ze kterých si můžete vybírat. Ačkoli se to může zdát jako poměrně jednoduchý úkol, není tomu zcela tak. Při výběru je zapotřebí mít na paměti, že dětská pokožka je velmi citlivá, a právě proto je nezbytné jí věnovat i náležitou pozornost. Existuje totiž opravdu jen velmi tenká hranice mezi kosmetikou, která je dostatečná, a tou, která už jemnou dětskou pokožku zatěžuje příliš. Nechcete přece svému mrňousovi způsobit nepříjemné alergie, či kožní ekzém.

Jak jsme již zmínili, není žádným tajemstvím, že pokožka děťátka, obzvláště novorozence, je extrémně citlivá. Koneckonců, vždyť právě pokožkou dochází vůbec k prvnímu kontaktu mezi matkou a jejím miminkem. Čím je vlastně dětská pokožka charakteristická?

Když se řekne dětská pokožka, co vás napadne jako první? Je jemná, hebká a velmi citlivá, že? Je to opravdu tak a nejsou to jen lichotící fráze. Možná jste to nevěděli, ale pokožka dítěte je až 5krát tenčí než pokožka dospělého člověka. Počet vrstev sice zůstává stejný, rozdíl spočívá při seskupení a vzdálenosti mezi buňkami ve vrchní rohové vrstvě.

V praxi to znamená, že dětská pokožka disponuje mnohem většími mezibuněčnými rozestupy, důsledkem čehož se vytváří jen velmi tenký a velmi citlivý ochranný kožní filtr. Totéž platí i o aktivitě potních a mazových žláz, která je mnohem slabší. Co z toho všeho vyplývá? Znamená to, že pokožka děťátka mnohem citlivěji vnímá vlivy vnějšího prostředí, což znamená, že do jejích hlubších vrstev pronikají mnohem snáze nejen chemické, ale i mikrobiální či škodlivé UV látky.

Při výběru vhodné kosmetiky, ale i pracích prášků či aviváží pro vašeho prcka, byste měli být mimořádně opatrní. Vsaďte přitom vždy raději na kvalitní přírodní produkty nebo produkty určené pro malé děti a alergiky, které jemné pokožce neublíží.

Náš tip: Hledáte kvalitní prací prostředky, které neublíží citlivé pokožce vašeho miminka? Pak určitě vyzkoušejte německé aviváže, které najdete i v e-shopu myAustria.cz. Kromě těch klasických, zde najdete i ty eko a bio a velmi oblíbená je právě dětská aviváž, na kterou mnohé maminky nedají dopustit, a my se vůbec nedivíme

Koupat, či nekoupat?

Pozor si dejte i při rutinním koupání. Často se můžete setkat s různými názory, zda dítko každý den koupat, nebo ne. Ať je to tak, či onak, je třeba si uvědomit, že žádné děťátko nežije v dokonale sterilním prostředí, ať se budete snažit jakkoli, jeho pokožka se během dne setká s různými nečistotami a prachem. Někteří lékaři se právě z tohoto důvodu nebrání myšlence koupání dítěte každý den.

Jednou z dalších výhod každodenního koupání je i skutečnost, že děťátko uvidíte svlečené, díky čemuž si snadněji všimnete případné změny na pokožce nebo jeho celkového zdravotního stavu.

Starostliví rodiče chtějí nejednou svým dětem dopřát různé olejíčky či voňavé pěny, které umějí nadělat více škody než užitku. Mějte na paměti, že děťátko byste prvního půl roku života neměli mýt žádným šamponem či napouštět mu do vaničky pěnu.

Pozor byste si měli dát na:

  • Jelikož je pokožka miminka velmi citlivá, není velmi vhodné koupat děťátko každý den. Alkalická mýdla s vysokým pH mohou  působit na citlivou pokožku miminka tak, že může docházet k jejímu vysoušení. Právě z tohoto důvodu byste měli miminko po koupání jen jemně utřít do osušky.
  • Voda, do které ponoříte dítko, by rozhodně neměla být horká, měla by být spíše teplá až vlažná.
  • Při kupování dětské kosmetiky se zaměřte na produkty obohacené o vitaminy A a E






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat