Mateřství z pohledu známých mýtů

Ženství je zdrojem života a jen málokterá žena se nechce stát matkou. Mateřství však přináší různá úskalí a vlastně se jedná o dost náročnou disciplínu, o které koluje mnoho mýtů a polopravd. Co je pravdy na tom, že matky jsou super výkonné a nerozbitné?

Poslání, životní úkol, povinnost… Ať už v mateřství vidíte cokoli, ne každá žena ho zvládne bez ztráty kytičky. Je tu totiž několik věcí, jejichž význam, křehkost i surovost lze pocítit až v momentě, kdy si poprvé pochováte ten malý růžový uzlíček. Taky vám společnost do hlavy vtlouká tyhle čtyři nesmysly?

Matky vždycky vědí, co mají dělat

Speciálně muži si vždy myslí, že v momentě, kdy se žena stane matkou, získává moudrost a odpovědi na všechny otázky. Najednou ví, proč miminko brečí, jak ho vypodložit, natočit, přetočit, přebalit a nakrmit. Matkou se ale žena nerodí, matkou se stává. Formují ji zkušenosti, čas a systém pokus – omyl. Rozhodně tedy nelze tvrdit, že mateřství je intuitivní a přichází přirozeně. Matky dělají chyby a je to naprosto normální.

Matky nepijí

Zodpovědná, všudypřítomná, vždy připravená, pohotová a ochotná. Maminkovský model je vzor ctnosti. Pravdou je, že podle statistik až pětina žen na mateřské dovolené začne pít alkohol. Mateřství totiž leckterá odkládá až na pozdější dobu, tedy chvíli, kdy buduje kariéru, je zvyklá rozhodovat, mít ostré lokty, užívá si vyšší životní úrovně, jezdí na dovolené, chodí na večírky. Najednou ji dítě uvězní mezi čtyři stěny, takže přijde o kontakty, sociální využití i seberealizaci. Rodinný příjem je nižší. Část maminek alkoholem tlumí samotu nebo neuspokojivý partnerský vztah.

Matky mají svatou trpělivost

Být maminkou je sice krásné, ale taky náročné a únavné. Zkrátka a dobře, i matka je jenom člověk. Potřebuje si odpočinout od toho všeho hlídání, nošení dětí na rukou, utírání zadečků i hysterických výlevů svých dítek. Na ni samotnou někdy doléhají deprese a emoční nestabilita. Proto není výjimkou, že když pohár trpělivosti a pochopení přeteče, neubrání se výbuchům hněvu a syndromu vyhoření. Přece jen, mateřství je náporem na psychiku a vyčerpání jsou vystavené hlavně prvorodičky. Podle výzkumů třetina maminek uvádí, že když se jejich děti chovají špatně, zvyšují na ně hlas. Polovina pak hlásí vysokou míru konfliktů se svým partnerem nebo manželem.

Matky se musejí vzdát svých potřeb

Pokud matka vyjadřuje své vlastní potřeby, je sobecká vůči dětem a rodině. Za každých okolností by měla být k dispozici, připravená potomka pohladit, utěšit ho, zklidnit. Jenže aby tohohle byla schopná, musí být především žena. Klidná a vyrovnaná žena, která si ráda poklábosí s kamarádkou mimo dosah dětského hřiště, nebo dá syna či dceru babičce na hlídání a vyrazí si s partnerem na oběd. Proč by to nemohla udělat? Mateřství neznamená mít želenou kouli na noze! V občanském zákoníku doslova stojí, že matka má právo na lidskou svobodu a důstojnost. Tečka.

Zdroje: adiktologie.cz, theglobeandmail.com, wikipedia.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat