Pro většinu dětí je škola velký stres

Stres není jen problém, který se týká jenom dospělých. Rodiče, kteří od svých ratolestí očekávají dobré známky, hora domácích úkolů, učit se na písemky – díky tomu všemu jsou také děti a mladí pod velkým tlakem. A ten začíná mnohdy už v první třídě.

Asi třetina dětí ve věku 7 až 9 let přiznává, že je škola stresuje a přáli by si více času na odpočinek. Většinou se jedná o dívky, které se cítí pod tlakem ze školy (asi 40 procent) a trpí několikrát během týdne psychosomatickými obtížemi. 

Škola jako stresový faktor číslo 1

Dobrá známka nebo přijetí na gymnázium – strach z neúspěchu je u dětí a mladistvých stresový faktor číslo jedna. Rodiče žádají dobré vysvědčení a pro své potomky co možná nejlepší vzdělání – a stupňují tak svá očekávání, i když ti možná ani potenciál stát se premiantem třídy nemají.

K tomu se přidávají plné třídy a napěchované učební plány, učitelé, kteří jsou sami stresovaní nebo dávají žákům známky, které neodpovídají jejich výkonům. Tohle všechno se připisuje na konto stresu u dětí.

A i sociální vztahy ve třídách jsou často příčinou a důvodem ke stresu. A nemusí to být nutně jen šikana, která je trápí, ale i mocenské boje, žabomyší války nebo mobbing, jehož ani nemusí být přímou obětí.

Stresovaní rodiče – stresované děti

A po škole to často pokračuje. Mnoho dětí má delší pracovní den než dospělý. Domácí úkoly a učení se na testy a písemky jim seberou část odpoledne. A kvůli sportovním kroužkům, hře na hudební nástroj nebo jiným mimoškolním povinnostem jim sotva zbyde čas si odpočinout.

Také finanční problémy, nezaměstnanost, nemoci, rozvod a stresovaní rodiče dětem neprospívá. A jako by tohle ještě nestačilo, dochází k tělesným změnám a psychickým následkům puberty, se kterými děti musí bojovat.

Všechny tyto faktory mohou vést k tomu, že jsou školní děti v permanentním stavu napětí.

Jak poznat stresované dítě

Stres má u dospělých zcela jiné příznaky. Děti a mladiství reagují na stres často tělesnými potížemi jako bolestí hlavy nebo břicha. Častá onemocnění mohou být důsledkem nesprávně fungujícího imunitního systému následkem stresu.

Někteří mohou trpět nespavostí nebo nočními můrami, stáhnou se do sebe, reagují panickými ataky nebo jsou podráždění až agresivní.

Co dělat proti stresu

Stejně jako u dospělých není každý stres škodlivý. Dobrá známka z testu po dlouhé přípravě může spustit pozitivní stres a uvolnit hormony štěstí. Tím se děti naučí, že ve výjimečných situacích mohou pro lepší výkon použít ještě rezervy. Negativní zkušenosti, jako například špatná známka, patří k učební procesu také. Proto by se rodiče neměli snažit, chovat svoje děti ve vatě a chránit je před všemi nepříjemnými a stresovými situacemi.

Pokud ale symptomy přetrvávají delší čas, měli by rodiče zpozornět. Protože i u dětí může dlouhodobý stres vést k onemocněním jako problémy trávicího ústrojí, migrény, alergie a onemocnění krevního oběhu. Důležité je se už ve školním věku naučit antistresové strategie a snížit tak riziko stresu, depresí nebo vyhoření.

Zdroj: názory autora, https://www.oxfordlearning.com/how-to-relieve-school-stress/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat