Výchova našich ratolestí dle vzoru Dánů

Nejšťastnější děti prý žijí v Dánsku. Pak je samozřejmě otázka, co dělají Dánové jinak? Například tyto výchovné principy, které by měli znát všichni rodiče.

Co je štěstí? Muška jenom zlatá. A podle „World Happiness Report“ bydlí štěstí na severu. Dánové totiž patří k nejšťastnějším lidem Evropy. Co dělají jinak? Jessica Joelle Alexander a Iben Dissing Sandahl věří, že tajemství dánského štěstí je ve výchově. V jejich knize „Proč jsou dánské děti šťastnější a spokojenější“ prozrazují triky nejšťastnějších rodin.

Co funguje v Dánsku lépe?

Podle dánské psychoterapeutky Iben Dissing Sandahl je tajemství štěstí v několika věcech, které fungují. Například volná hra nebo způsob, jak se Dánové vypořádávají s negativními zkušenostmi, a také to, že vždy zohledňují i druhou stranu.

Základní principy dánské výchovy

Obě autorky (Jessica Joelle Alexander je americká sloupkařka a matka, která se provdala za Dána; Iben Dissing Sandahl je psychoterapeutka a rodinná poradkyně, žije nedaleko Kodaně) přibližují výchovu Dánů ve formě šesti principů – nazvaných GLUECK (dánsky štěstí).

Hra

Což znamená volná hra, při které jsou děti ponechány samy sobě – a to je velmi důležité. U nás poslední dobou panuje rodičovská ctižádost. Rodiče neustále chtějí, aby jejich děti byly „napřed“ – aby uměly počítat, číst nebo psát ještě před nástupem do školy, a odpoledne dělaly něco „smysluplného“. Plavání, gymnastika nebo přírodovědný kroužek – a volnému hraní se žádný prostor nedává.

Dánové to dělají jinak – u nich se klade důraz na „staromódní hry“, při kterých si spolu hrají děti rozdílného věku, aby daly prostor svojí fantazii a kreativitě. Svobodné hraní znamená, že jsou ponechány samy sobě a hrají si tak, jak chtějí a jak dlouho chtějí.

Orientace v citech

To znamená, že děti potřebují od svých rodičů emoční upřímnost a otevřenost. Tento bod se zakládá na rodičovské autenticitě. Díky ní se dítě učí být odvážné samo k sobě i vůči ostatním. Čím dříve se děti naučí vnímat své pocity, tím lépe. U Dánů se na rozdíl od nás nechválí tolik, a když, tak se chválí „správně“. Pokud dítě dostane dobrou známku, nechválí jeho inteligenci, ale jeho snahu, protože to je to, co dítě dokáže samo ovlivnit a pochvala je motivuje k dalšímu snažení.

Realistický optimismus

Pokud to jde, měly by se situace vysvětlovat vždy tak, aby se vyzdvihlo to pozitivní. Jako příklad je nejlepší rčení „není špatné počasí, ale oblečení“. A jestli je něco dobré, nebo špatné, závisí nezřídka na úhlu pohledu. Dánové jsou mistři v soustředění se na to dobré – aniž by věci přikrášlovali. Tu méně krásnou stranu ale vidí také. Ve výchově to znamená, že ukazují dětem, co všechno už umějí a nemluví o tom, co se ještě musejí naučit.

Empatie

To znamená, že rodiče rozeznají pocity svých dětí a dalších lidí a nehodnotí je. Empatie je schopnost, pochopit pocity druhých, vcítit se do druhého člověka a soucítit s ním. V Dánsku se empatie dostala dokonce do učebního plánu školek a základních škol. To důležité v nauce je nejen pochopit pocity druhých, ale nehodnotit je, pouze je přijmout. Děti, kterým dospělí neustále říkají, jak se mají cítit a chovat, se nevyvíjejí stejně jako ty, které mají svobodu volby, jak se vyjádřit.

Zůstat cool

Tedy nepouštět se do „myších válek“ s dětmi, ale zůstat nad věcí a svoje děti vychovávat s respektem. Tajemství Dánů je, že mají velmi demokratický a respektující styl výchovy. Domov, kde se křičí, v Dánku nenajdete. Autoritativní výchova, při které se důvěra nahrazuje strachem, je v Dánsku pojem naprosto neznámý. Pokud panuje strach, nezná dítě přesný důvod, proč něco nemá dělat. Že přestane, je jen proto, že chce zabránit tomu, aby na něj někdo křičel nebo zranil jeho duši. Tím ale svoje sebevědomí neposílí. Silné sebevědomí se zakládá na možnosti zeptat se a pochopit pravidla, proč existují, a vzít je za své.

Rodina a láska

Rodina je tým a tráví spolu hodně času – to považují Dánové za svůj styl života. Rodina a přátelé jsou středobodem života – všichni společně jedí, baví se a udržují úzké vazby. A studie jim dávají za pravdu, protože čas strávený s rodinou s přáteli je velmi cenný.

Zdroj: názory autora, https://worldhappiness.report/, http://thedanishway.com/about-the-authors/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat