Zvládnutí záchvatů dětského vzteku

Další dětská scéna na veřejnosti? Zvládněte ji s grácií. Pomůže ledový klid, oční kontakt i pevné objetí! O pořadí si můžete rozhodnout sami.

Jste v obchodě, na návštěvě nebo na hřišti. Najednou si vaše dítě usmyslí, že chce novou hračku nebo sladkost. Protože mu v danou chvíli nedáte ani jedno, začne svůj nesouhlas projevovat svým osobitým způsobem – předvede vám ukázkový záchvat vzteku. Čím více křičí, tím horší pohledy vrhají lidé kolem vás. Rázem si připadáte jako ten nejhorší rodič. Možná to také vnímáte jako vlastní výchovné selhání. Je vám tato situace povědomá?

Nejste první ani poslední

„U dětí do dvou let tyto výbuchy pramení ze snahy o naplnění svých potřeb. Ať už váš potomek potřebuje vyměnit plenku, nakrmit, nebo podat hračku, v tomto věku ještě logicky nemá vyvinuté jazykové dovednosti, nedokáže to sdělit jiným způsobem. A proto je frustrovaný, když okamžitě nereagujete,“ vysvětluje americký psycholog a autor knih o výchově Ray Levy. „Pokud jde o starší a předškolní děti, ty se takovými záchvaty snaží vyhrát boj o moc. Je to dáno tím, že ještě neumí pracovat se svými emocemi,“ doplňuje odborník. Takže ne, neděláte něco špatně. A nejste špatný rodič. Takové situace jsou totiž normální a netřeba si je vyčítat. Jak se z nich naučit vybruslit?

Zachovejte klid

Samozřejmě, je to těžké. A při další dávce řevu vám už možná trochu „tiká oko“. To nejhorší, co můžete udělat, je to, že začnete oplácet stejnou mincí. „Nekřičte a zapomeňte na fyzické tresty. Tohle nikdy nefunguje, jen tím své dítě emocionálně napadnete. Máte být jeho vzorem, nikoli přísným soudcem,“ doporučuje americká psycholožka Linda Rubinowitz. „Jestli malý raubíř neohrožuje sebe ani ostatní, zkuste ho pár minut jednoduše ignorovat. Můžete mu na chvíli odejít z dohledu,“ radí specialistka.

Staňte se divákem

„Někdy ten malý uličník ze sebe jednoduše potřebuje dostat vztek. Tak ho nechte. Jsem velkým zastáncem tohoto přístupu, protože děti se jím naučí ventilovat pocity nedestruktivním způsobem,“ říká další autorka knih o výchově a zároveň americká zdravotní sestra na pediatrii Linda Pearson. „Ovšem kdyby to přerostlo do nějaké velké agrese, dejte jasně najevo, že je to nepřijatelné. Jemně ho chyťte za paže a dívejte se mu zpříma do očí,“ přidává další radu.

Objetí má velkou moc

„Může vám to připadat jako ta poslední věc, kterou v dané situaci uděláte, ale zkuste hysterickou ratolest obejmout. Uklidní se tím, což zmírní hněv,“ domnívá se zmíněný psycholog Ray Levy.

Zdroje: verywellfamily.com, parents.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat